Annons:
ArbetsrättNyhetTre gånger har lokalvårdaren Ratri Wansuk blivit uppsagd tre gånger på felaktiga grunder. Men varje gång har ST lyckats få henne återanställd. Nu har hon fått en tillsvidareanställning.
TRANSPORTSTYRELSENNyhetOm den sekretessbelagda informationen i Transportstyrelsens system kom i händerna på främmande makt skulle det medföra ett hot mot Sveriges säkerhet. Ändå har ett åttiotal icke säkerhetsklassade it-tekniker haft tillgång till den, konstaterar myndigheten i en utredning som nu lämnats till regeringen.
Statens fastighetsverkFördjupningFör ett år sedan briserade en bomb på Statens fastighets­verk när TV4s Kalla fakta avslöjade en avancerad korruptionshärva. Anställda som länge anat oråd drog en suck av lättnad. »Hjärtat rusade, jag fick en chock och bara skakade. Det handlade om allt man hört och anat«, säger Petra Lorenzby.
ESF-rådetNyhetGunnar Anderzon leder ett projekt som beviljas pengar av Svenska ESF-rådet. Han sitter också i rådets övervakningskommitté. »Jag kan inte se någon situation där jävsfrågan blir aktuell«, säger han. Men STs Susanna Holzer anser att tjänste­männen hamnar i en svår sits.
PolisenNyhetRunt 80 civilanställda fick återkrav på lönen sedan arbetsgivaren gett fel information om hur de skulle rapportera sin förrättning. Nu backar Polisen och de slipper betala.
OmlokaliseringNyhetFlytt av statliga myndigheter har varit både dyra och ineffektiva, säger forskaren Henrik Jordahl till Ekot, med anledning av de myndighetsflyttar som regeringen aviserade i går.
OmlokaliseringNyhetRegeringen omlokaliserar 300 statliga årsarbetskrafter från Stockholms län. Myndigheten för tillgängliga medier är en av de myndigheter som flyttas i sin helhet. Dessutom ska Sidas huvudkontor flytta från Stockholms innerstad till förortskommunen Botkyrka.
A-kassanNyhetEtt tjugotal remissinstanser har svarat på regeringens remiss om förslaget att ta bort en karensdag i a-kassan. TCO är positiv till förslaget som sådant, medan Arbetsgivarverket anser att underlaget är för dåligt.
tjänstetillsättningarNyhetStaten gjorde fel vid 19 tjänste­tillsättningar som prövades förra året, visar preliminär statistik från Statens över­klagande­nämnd. Polis­myndig­heten fick bakläxa i åtta ärenden. En handfull myndigheter får dessutom göra om hela rekryteringsprocesser för ett antal tjänster.
OmlokaliseringNyhetRegeringen har i dag offentliggjort att 500 anställda på SIDA ska flytta till Botkyrka, vilket är omkring 40 minuter med pendel från Stockholm. Ytterligare besked om omlokaliseringar väntas under dagen erfar SVT.
OffentlighetNyhetVar tredje statlig myndighet och varannan kommun saknar kunskap om lagens krav på att offentlig information ska göras tillgänglig. Det konstaterar Statskontoret efter en granskning.
STNyhetUnder 2017 minskade antalet yrkesverksamma medlemmar i ST, trots att förbundet värvade drygt 7 800 nya yrkesverksamma medlemmar. Förbundets totala medlemsantal ökade dock, eftersom studerandemedlemmarna blev fler.
USANyhetFrån och med i morgon, lördag, kan den federala statsförvaltningen i USA stängas. Anledningen är att kongressen ännu inte lyckats bli överens om en budget, skriver Svenska Dagbladet.
IT-säkerhetNyhetStatliga myndigheter ska vara skyldiga att rådgöra med Säpo och försvaret innan de lägger ut säkerhetskänslig verksamhet på utomstående utförare. Det beslutade regeringen på torsdagen.
JämställdhetNyhetDe svenska domstolarna behöver bli bättre på jämställdhet. Det är slutsatsen efter en undersökning som genomförts på sex av domstolarna i Sverige, uppger Ekot.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket vill bygga ett helt nytt förvar med 40 platser i Norrland. Därför har myndigheten gjort en tomtförfrågan till Luleå, Umeå och Östersund. Det planerade förvaret får 60-80 anställda.
DanmarkNyhetDen danska regeringen planerar att omlokalisera 4 000 statliga jobb från Köpenhamn till 49 andra orter i landet. Det är den andra etappen i en omfattande omlokalisering.
ARBETSMARKNADNyhetFlera myndigheter är med när regeringen nu inleder en treårig satsning på gröna jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. I december aviserade regeringen satsningen och nu är detaljerna klara. Totalt satsas 910 miljoner kronor och det väntas kunna ge drygt 5 000 jobb.
RättsväsendetNyhetMänniskors oro för brottsligheten i samhället ökar, konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå, i sin nationella trygghetsundersökning. Samtidigt minskar förtroendet för rättsväsendets myndigheter.
rättsväsendetNyhetRegeringen vill samla alla statliga utbetalningar i en myndighet för att öka kontrollen och se till att pengar inte hamnar hos kriminella. Det ska bidra till att stoppa den ekonomiska brottsligheten.
KRIMINALVÅRDENNyhetSveriges fängelser har inte renoverats som de borde och det har lett till att mögel och andra miljöproblem i dag är utbredda, säger Per Sunneborn, STs avdelningsordförande inom Kriminalvården. Han välkomnar planerna på att bygga ut antalet platser. ”Det är klokt att reagera nu”, säger han.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar 361 anställda om uppsägning. Den här gången är det medarbetare i region syd, i Skåne, Kronobergs och Blekinge län, som berörs av varslet, uppger SVT.
FriskvårdNyhetHögsta förvaltningsdomstolen har i en dom förändrat rättspraxis för vilka motionsformer som kan vara tillåtna för friskvårdsbidrag. Enligt domstolen är också sporter som golf och ridning helt okej.
FACKETNyhetUnder 2017 lyckades flera fackförbund att bromsa tidigare medlemstapp. Det visar en rundringning som TT gjort till de tio största fackförbunden, där de flesta uppger att de ser en liten ökning.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassan har åtalsanmält sex anställda som tagit emot produkter från it-utbildningsföretaget Labcenter. Sedan tidigare utreder Riksenheten mot korruption anställda vid sex andra myndigheter som tagit emot varor från företaget.
SamhällsskyddNyhetRegeringen vill inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar. Enligt regeringen är det en viktig del av arbetet för att bygga upp ett modernt totalförsvar anpassat för vår tids hot.
KonsumentverketNyhetKonsumentverket bör få större befogenheter och ökade anslag. Det föreslår den särskilde utredaren Gunnar Larsson i ett förslag till regeringen. Utredningen föreslår också tydligare gränser för reklam till sårbara konsumenter.
MigrationsverketNyhet”Det var inte möjligt att teckna ett kollektivavtal om turordningsindelningen, så vi avslutade förhandlingen”, säger Migrationsverkets HR-direktör Kristina Hwargård. Nu fortsätter de regionala förhandlingarna om vilka av myndighetens anställda som ska sägas upp.
JämställdhetNyhetDen nya Jämställdhetsmyndigheten, som i dag invigs i Göteborg, är en viktig pusselbit i regeringens arbete för ökad jämställdhet, skriver statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Åsa Regnér i en gemensam debattartikel.
StatsförvaltningNyhetDet lokala arbetet mot våldsbejakande extremism behöver ett starkt centralt stöd också i fortsättningen, konstaterar regeringens särskilda utredare Anna Carlstedt i sitt slutbetänkande.
migrationsverketNyhetI år ska Migrationsverket säga upp tusentals anställda, men fortfarande saknas en central överenskommelse om turordningskretsar. ST efterlyser en bemanningsplan och riskbedömning. ”Det finns ingen dialog”, säger avdelningsordförande Sanna Norblad.
försäkringskassanNyhetRegeringen har bestämt att Försäkringskassan ska samordna it-driften även för andra myndigheter. Men en Kammarrättsdom från i höstas kan sätta käppar i hjulet för projektet, uppger Computer Sweden.
JämställdhetNyhetInte ens sex av tio företag lever upp till lagens krav om årlig lönekartläggning, visar en rapport från Unionen. Enligt rapporten finns också andra brister i jämställdhetsarbetet på arbetsplatserna.
DigitaliseringNyhetStaten behöver en omstart och tydligare mål för den pågående digitaliseringen, enligt regeringens särskilde utredare Hans-Eric Holmqvist. Utredaren föreslår också att en statlig e-legitimation införs.
KRIMINALVÅRDENNyhetNär facket uppmärksammade Kriminalvården på en händelse där personalutbildare i Malmö ska ha spridit bilder på döda och skadade intagna startades en internutredning. Nu läggs den ned i brist på bevis. ”Det blir ord mot ord, men att någonting har hänt är jag fullständigt övertygad om”, säger STs Björn Andersson.
a-kassanNyhetNu ska också Riksrevisionen granska hur a-kassorna och Arbetsförmedlingen arbetar för att se till att tillämpningen ska bli likvärdig. Tidigare rapporter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen tyder på stora variationer i bedömningen.
SocialförsäkringNyhetRegeringen vill att statliga myndigheter också ska få tillgång till ekonomiska uppgifter om företag, för att bättre kunna förhindra brott och fel i socialförsäkringssystemen.
TysklandNyhetUpp till 700 000 metallarbetare i Tyskland kan gå i strejk för att lägga kraft bakom IG Metalls krav på höjda löner och 28 timmars arbetsvecka under perioder i livet. Arbetsgivarna hotar att gå till domstol för att stoppa strejkerna.
DiskrimineringNyhetEtt år efter införandet av ny lagstiftning om förebyggande av diskriminering är arbetsgivarna okunniga om lagen. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter en enkätundersökning.
OMLOKALISERINGNyhetIngen av de berörda femton anställda vid statliga Universitets- och högskolerådet, UHR, tänker flytta med när en del av myndigheten omlokaliseras till Visby, rapporterar Sveriges Radio Gotland.
HögskolanNyhetMalmö universitet håller stängt i dag, sedan ett hotbrev skickats till en central e-postadress. Polisen har upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot grupp. Universitetet håller innehållet i mejlet hemligt.
ÖppenhetNyhetRegeringen står fast vid sin uppfattning att det går att lagstifta om att tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ska gälla framför EUs kommande dataskyddsförordning. Det framgår av den lagrådsremiss som nu lagts fram.
StatsförvaltningNyhetDe minsta statliga myndigheterna med upp till 30 anställda har högre kostnader per årsarbetskraft än större myndigheter. Det framgår av en promemoria som publicerats av Statskontoret.
migrationsverketNyhetÖver 300 anställda på Migrationsverket i region nord varslas om uppsägning. ”Det blir en väldigt slimmad organisation. Risken är att de mindre enheterna inte kommer klara av att vara effektiva”, säger Ewelina Andersson Edenbrink i STs sektionsstyrelse.
Linköpings universitetNyhetLinköpings universitet utreder anklagelser mot en tidigare anställd forskare för bedrägeri och vetenskaplig oredlighet. Forskaren ska bland annat felaktigt påstått sig vara professor vid högskolan.
MigrationsverketNyhetRegeringen kräver att Migrationsverket ska bli effektivare under 2018. Enligt myndighetens regleringsbrev ska handläggningen för asylansökningar och ansökningar om uppehållstillstånd förkortas.
arbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens planer på att dela upp verksamheten i tre områden får kritik av såväl chefer, fackliga företrädare som de arbetstagarkonsulter som ST anlitat. "Det är väldigt toppstyrt och längre ned i organisationen är man inte lika övertygad", säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
SkatteverketNyhetRegeringen har utsett Skatteverkets administrative direktör Fredrik Rosengren till ny överdirektör. Därmed är den nya ledningsduo som finansminister Magdalena Andersson utlovade i februari komplett.
statens servicecenterNyhetServicekontorens verksamhet ska gå över till Statens servicecenter 2019, föreslår en statlig utredning. ”En ambitionshöjning för att ha bra service är vettigt. Men självklart kommer det att påverka Statens servicecenter och de berörda myndigheterna”, säger STs ordförande Britta Lejon.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har hittat på egna interna regler för att undvika att bevilja människor sjukpenning. Det hävdar förbundsjuristen Tom Aspengren vid LO-TCO rättsskydd i en debattartikel.
HögskolanNyhetArkitekthögskolan vid Umeå universitet har anmälts av Sulf för att ha hyrt in lärare och för behandlingen av de inhyrda lärarna. Men Universitetskanslersämbetet, UKÄ, ser ingen anledning att rikta kritik mot högskolan. Enligt UKÄ bör undervisningen i första hand bedrivas av anställda lärare, men det finns inget förbud mot inhyrning.