Annons:

Arbetsmiljö

Ämne:Arbetsmiljö
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Arbetsmiljö. Du kan även följa vad Publikt skriver om Arbetsmiljö genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
FriskvårdNyhetHögsta förvaltningsdomstolen har i en dom förändrat rättspraxis för vilka motionsformer som kan vara tillåtna för friskvårdsbidrag. Enligt domstolen är också sporter som golf och ridning helt okej.
HögskolanNyhetArkitekthögskolan vid Umeå universitet har anmälts av Sulf för att ha hyrt in lärare och för behandlingen av de inhyrda lärarna. Men Universitetskanslersämbetet, UKÄ, ser ingen anledning att rikta kritik mot högskolan. Enligt UKÄ bör undervisningen i första hand bedrivas av anställda lärare, men det finns inget förbud mot inhyrning.
arbetsförmedlingenNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen har utsatts för sexuella trakasserier av sin chef. Det visar en utredning som genomförts av advokatbyrån Delphi på uppdrag av generaldirektör Mikael Sjöberg.
ArbetsmarknadNyhetÅtta myndigheter får regeringens uppdrag att utveckla metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
ArbetsmiljöNyhetDen som utsätts för ett våldsbrott får betala ett högt pris, enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU. De våldsutsatta förlorar oftare arbetet eller blir sjukskrivna efter övergreppet, jämfört med andra.
kriminalvårdenNyhet1017 personer inom Kriminalvården står bakom ett #metoo-upprop som överlämnats till myndighetens HR-chef. 150 olika händelser där kvinnor har trakasserats eller särbehandlats på jobbet beskrivs i #virivermurarna.
#metooNyhetRegeringen mötte på fredagen arbetsmarknadens parter för att diskutera hur kränkningar och övergrepp i arbetslivet ska motarbetas genom ett intensifierat arbetsmiljöarbete.
KollektivtrafikNyhetTågvärdar och bussförare upplever hög stress och uppfattar sitt jobb som ett lågstatusyrke, enligt en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Rapporterna om hot och våld ökar.
ArbetsförmedlingenNyhetHuvudskyddsombuden vid Arbetsförmedlingen har anmält myndigheten till Arbetsmiljöverket. Ledningen måste ha en handlingsplan för att få bukt med ohälsan och den extremt höga arbetsbelastningen, skriver de i anmälan. "Folk mår dåligt", säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
SpårtrafikenNyhetArbetsmiljöverket kräver att Storstockholms lokaltrafik, SL, ska bygga fler trygghetsrum i tunnelbanan. Ett trygghetsrum är ett avskilt utrymme dit ordningsvakter kan föra omhändertagna personer i väntan på polis.
#metooNyhetKränkningar på arbetsplatsen som utgör brott ska lagfaras och andra sexuella övergrepp och trakasserier ska kraftfullt fördömas och motarbetas. Det skriver sju myndighetschefer i ett uttalande.
#metooNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en granskning av ett fyrtiotal företag och organisationer inom medie-, kultur- och juridikbranscherna efter #metoo-kampanjen, skriver Arbetet.
ArbetsmiljöNyhetFarliga ämnen som bly, arsenik och kvicksilver finns på olika föremål i museers samlingar. I ett nytt examensarbete har det gjorts mätningar för att se vilka föremålen är. Svårigheten är att veta hur stora riskerna är för personalen.
ArbetsmiljöFördjupningVackert utformade arbetsplatser med gedigna material har ett stort värde för de anställda, visar studier som Christina Bodin Danielsson gjort i kontorsmiljöer. Men i Sverige sätts estetiken ofta i motsats till funktion, menar hon.
ArbetsmiljöFördjupningÖppet, ljust och luftigt. Så beskriver anställda på Länsstyrelsen i Värmlands län sitt nyrenoverade kontor. ”Jag tror att många känner en stolthet över arbetsplatsen”, säger servicehandläggaren Britt Ed-gren.
Prenumerera på