Annons:
Bild:Mostphotos
Danmark
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

120 000 statsanställda hotas av lockout

Danska fackförbund för offentliganställda, däribland HK Stat, har varslat om strejk till följd av ett sammanbrott i avtalsförhandlingarna. Danska regeringen har svarat med lockoutvarsel för 120 000 statsanställda.

Danska avtalsrörelsen för offentliganställda har helt brutit samman. 750 000 anställda inom stat, regioner och kommuner berörs.

Förhandlingarna gäller såväl lön som andra arbetsvillkor. Enligt danska tidningen Politiken har HK Stat, den del av det danska LO-förbundet HK som organiserar statsanställda, begärt 8,2 procent i löneökningar under en treårsperiod, men enligt källor till tidningen vill arbetsgivaren bara ge dem 6,7 procent.

Till följd av sammanbrottet i avtalsförhandlingarna har alla fackföreningar för offentliganställda beslutat om att ta ut mellan 10 och 15 procent av medlemmarna i strejk från 4 april, enligt Politiken.

Ett av fackförbunden på det statliga avtalsområdet, HK Stat, har varslat om strejk för 2 100 anställda inom exempelvis Polisen, Skatteverket, domstolarna och tågtrafiken. HK Stat organiserar kontorsanställda, laboratorieanställda och it-personal och har ungefär 21 000 medlemmar.

Fackföreningarnas varsel fick finansministeriet att svara med ett varsel om en omfattande lockout av 120 000 statsanställda, som tidigast kan börja 10 april.

”De fackliga organisationerna har valt ut de arbetsplatser, där det kommer göra mest skada. Det är naturligtvis en ohållbar situation. Därför ser Finansministeriet tyvärr sig tvunget till att reagera med att varsla om en omfattande lockout för att lägga press på att uppnå ett förhandlingsresultat, så att vi undgår en konflikt, skriver innovationsminister Sophie Løhde, Venstre, i ett pressmeddelande.

HK stats ordförande Rita Bundgaard kommenterar i ett pressmeddelande att lockout visserligen också är en del av den danska modellen men fortsätter:

”… , men här är det inte tal om ett passande motdrag till löntagarnas strejkvarsel”.

Även fackförbunden inom kommuner och regioner har varslat om strejk och danska arbetsgivarorganisationen KL, motsvarigheten till Sveriges kommuner och landsting, har som motdrag beslutat att varsla omkring 320 000 anställda om lockout.

”Med dessa breda lockoutvarsel på hela det offentliga området har arbetsgivarna satt kurs mot en storkonflikt”, skriver Lene Roed, ordförande för HK Kommunal på Sydjylland i en blogg.

Bli den första att tycka till!