145 miljoner första notan för RPS

POLISEN2014-03-04

Beslutet att avveckla Polisens IT-system Pust Siebel kostar Rikspolisstyrelsen, RPS, 145 miljoner kronor. Det framgår av en första beräkning som offentliggjorts av RPS.

RPS kostnader för att utveckla IT-stödet Pust Siebel beräknas till 145 miljoner kronor under åren 2011-2013 .

Enligt RPS hamnar dock summan på 160 miljoner kronor om man även räknar med särskilt tilldelade medel för att utveckla informationsförsörjningen inom rättskedjans myndigheter.

Den direkta kostnaden som belastar RPS som en följd av beslutet att avveckla Pust Siebel blir 85 miljoner kronor i år. Det beloppet motsvarar den avskrivning som måste göras i myndighetens balansräkning.

Enligt RPS pressmeddelande kommer vissa funktioner som utvecklats tillsammans med Pust Siebel att komma till användning i informationsutbytet mellan de rättsvårdande myndigheterna.

Det gäller exempelvis systemen Rar och Durtvå som kan användas också i fortsättningen. I de kostnadsberäkningar som RPS nu gjort ingår inte kostnaderna för inköpet av Siebel som plattform, eftersom Siebel används också i andra IT-system inom Polisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA