»Organisationen har blivit väldigt otydlig för administratörerna«, säger Heli Aarnipuro, ST-medlem och huvudskyddsombud på Arbetsmiljöverket.
Bild: Casper Hedberg
»Organisationen har blivit väldigt otydlig för administratörerna«, säger Heli Aarnipuro, ST-medlem och huvudskyddsombud på Arbetsmiljöverket.

Administratörer lider av stress

ARBETSMILJÖVERKET2014-11-18

Många administratörer på Arbets­miljöverket lider av utmattningssymtom, stress, sömnproblem och magont. Nu kräver ST och Sacoförbunden på Arbetsmiljöverket att myndigheten tar tag i problemen och börjar leva som man lär.

Vid förra årsskiftet genomgick Arbets­miljöverket en större omorganisation: flera lokalkontor lades ned och tio distrikt ersattes av fem regioner.

Enligt facken lades samtidigt grunden till det som nu har vuxit till stora arbetsmiljöproblem för myndighetens administratörer.

– Administratörerna har levt med ovisshet och oro ända sedan dess. Till slut kan sådant bidra till att man blir sjuk, säger ST-medlemmen Heli Aarnipuro, som är huvudskyddsombud på myndigheten.

ST och Sacoförbunden på Arbets­miljö­verket har nu lämnat in en gemensam skrivelse där de kräver att myndigheten ser över arbetsbelastningen för administratörerna och vidtar de åtgärder som krävs. Facken konstaterar att administratörerna inte har behandlats bra i förändringsarbetet, att medarbetare lider av stress och oro och att många har blivit sjukskrivna.

– Organisationen har blivit väldigt otydlig för administratörerna. Vilken enhet, sektion och region ska de tillhöra? Samtidigt har vi fått nya IT-lösningar som påverkar just dem väldigt mycket, säger Heli Aarnipuro.

Sara Kourieh arbetar som administ­ratör i Linköping. Hon säger att ovissheten är väldigt tärande.

– Många har till exempel sömnproblem. Vi har kontor där hälften av administratörerna är sjukskrivna. Då blir det ännu mer pressat för dem som är kvar. Tankarna mal samtidigt som arbetsbelastningen är väldigt hög.

Håkan Olsson är i dag chef för inspek­tionsverksamheten på myndigheten. Han är också den som genomförde den utredning som låg till grund för omorganisationen. Han ser allvarligt på att medarbetarna inte mår bra och säger att han är självkritisk till hur processen har sett ut.

– Det finns alltid risk för att det väcks oro i ett förändringsarbete. Men när jag hör medarbetare berätta om stress och oro och att arbetsglädjen har försvunnit tar jag det på väldigt stort allvar. Vi borde ha prioriterat att ge admini­stratörerna besked tidigare.

För att komma till rätta med problemen har arbetsgivaren nu satt ihop en arbetsgrupp där Håkan Olsson sitter tillsammans med huvudskyddsombuden och representanter för personal­enheten. Gruppen ska arbeta med riskbedömningar och ha kontakt med myndighetens chefer i hela landet.

Man har också samlat alla administ­ratörer till en tvådagarskonferens.

– Mötet var inplanerat sedan tidigare, men skulle egentligen inte äga rum förrän efter nyår. När vi fick signaler om att medarbetare mår så här dåligt bestämde vi oss för att tidigarelägga mötet. Vi måste sätta fokus på administratörernas situation och ta detta på allvar, säger Håkan Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA