Advokater får vänta på arvode

MIGRATIONSVERKET2015-09-14

Hundratals svenska advokater som arbetar med asylrätt kan få vänta i åratal på att få ut sina arvoden från Migrationsverket. Utbetalningen sker inte förrän myndigheten fattat sitt beslut om asylansökan.

Den som söker asyl i Sverige har rätt till ett offentligt biträde i förhållande till Migrationsverket. Men den advokat som företräder flyktingen får ingen ersättning förrän Migrationsverket fattar sitt beslut om asylansökan, och det kan dröja flera år.

”Problemet för oss är att vi advokater som har många asylärenden får problem med likviditeten, eftersom det inte kommer in några pengar i bolaget och att vi dessutom får betala tolkutlägg och även redovisa momsen till Skatteverket”, säger Sait Umdi, ordförande för advokatföreningen Migrationskollegiet, till Ekot.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, säger till Ekot att det finns en risk att färre advokater tar på sig uppdrag att vara offentligt biträde för asylsökande, om de inte får ut sin ersättning i rimlig tid:

”Vi håller just på med den frågan. Den är väldigt aktuell för oss för närvarande. Vi har fått så många påstötningar från ett stort antal advokater som är djupt upprörda över det här”, säger hon.

Migrationsverkets presstalesman Per Ek säger till Ekot att Migrationsverket ska se över möjligheterna till förskottsbetalning till flyktingadvokaterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA