AF begär ökat anslag för nyanlända

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-11-10

I en prognos till regeringen skriver Arbetsförmedlingen att de extra resurser som satsas i regeringens budgetförslag kommer att vara otillräckliga för de ökade insatser för nyanlända som behövs.

Antalet nyanlända personer som har rätt till insatser från Arbetsförmedlingen fortsätter att öka i högre takt än anslaget. Därför är Arbetsförmedlingens bedömning att uppdraget även fortsättningsvis är underfinansierat, skriver myndigheten i prognosen. Risken är påtaglig att myndigheten framöver inte kommer att kunna ge det stöd som nyanlända har rätt till. Enligt myndigheten kommer det att ge fortsatta negativa konsekvenser för möjligheterna att nå etableringsuppdragets syfte. Det kommer också att innebära negativa konsekvenser för verksamheten och för arbetsförmedlarnas arbetsmiljö.

I rapporten påpekar Arbetsförmedlingen att det inte finns utrymme för att prioritera annorlunda, eftersom det handlar om en rättighetslagstiftning där behoven kommer att öka drastiskt. Möjliga omprioriteringar skulle ske på bekostnad av efterlevnaden av lagar och förordningar.

Redan nästa år kommer det att behövas 150 – 200 miljoner kronor mer för att rekrytera fler arbetsförmedlare. För 2016 behöver förvaltningsanslaget räknas upp ytterligare till 1,9 miljarder kronor och för 2017 och 2018 till 2,2 miljarder kronor. Myndigheten påpekar att detta ändå är lågt räknat, mot bakgrund av Migrationsverkets prognoser för antalet flyktingar. Nivån har valts utifrån en bedömning av myndighetens kapacitet att bygga ut verksamheten.

Också anslaget avseende Lots och programinsatser inom etableringsuppdraget är för lågt räknat, enligt myndighetens prognos. I takt med att kostnaderna för Lots, som är en rättighet, kommer att öka minskas utrymmet för programinsatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA