Alfred Skogberg: Kanske var Jonas död inte meningslös

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2012-10-16

Misstänker du att någon funderar på att ta sitt liv så fråga! uppmanar gästkrönikören Alfred Skogberg. Sedan vännen Jonas tog sitt liv 1993 började han läsa på. Och insåg att han var långt ifrån ensam om att drabbas. Varje år tar 1500 svenskar sitt liv.

– Har du hört? frågade Robban när jag lyfte luren.

– Nej, vad då?

– Jonas är död. Han har tagit sitt liv.

Det tog några minuter innan polletten trillade ned. Men då öppnade sig en avgrund och jag föll. Och skrek så taket lyfte.

Detta inträffade 1993 och mitt liv fick en ny riktning. Nog hade jag i teorin förstått att många tar sitt liv. Men det var först då jag insåg vad ett självmord innebär. Döden stod bredvid mig och tittade på. Han var inte vacker.

Jag kunde inte acceptera det sätt Jonas dog på. Instinktivt kände jag att hans död på något sätt skulle få mening. Så jag började läsa på. Och insåg att jag var långt ifrån ensam om att drabbas.

Varje år tar 1 500 svenskar sitt liv. Varje år! I trafiken dör ungefär 300 personer om året. För att minska olyckorna satsar staten 100–150 miljoner kronor per år på trafiksäkerhetsforskning. Men om fem gånger så många tar sitt liv som dör i trafiken, då borde väl staten satsa ett betydligt större belopp på suicidpreventionsforskning?

Tre miljoner kronor. Så mycket skjuter staten till varje år. Före 2008 låg beloppet på två miljoner. »En procentuellt sett stor ökning«, förklarade dåvarande folkhälsominister Maria Larsson för mig, när hon precis höjt beloppet med en miljon kronor.

Vad krävs för att sprida insikten om att självmord är ett av våra största samhällsproblem och ett av våra minst uppmärksammade? Måste man bli personligt drabbad? Jag hoppas inte det. Och därför skrev jag en bok om det. Om hur det drabbar. Vilka konsekvenser det får. Och inte minst hur vi i dag kan minska självmorden. Kunskapen finns. Men den används knappt.

Många är vi som möter självmordsnära människor. De passerar oss på gatan. Vi kan träffa dem i vårt arbete. Kanske är det någon i din familj eller en kollega. Vi kan känna på oss att något är fel. Men alltför ofta vet vi inte vad vi ska göra.

En mamma jag intervjuade, vars son tog sitt liv, ångrar i dag en sak: Hon frågade aldrig om sonen hade tankar på att ta sitt liv, trots att hon såg varningstecknen. Och där har vi en viktig pusselbit: Misstänker du att någon funderar på att ta sitt liv så fråga!

Har du tankar på att ta ditt liv? Har du bestämt en plats? Har du tänkt ut när du ska göra det? Svarar personen ja på en eller flera av frågorna så är det en signal att handla. Ring 112, en psykolog, ett kristeam eller någon du har förtroende för. Och lämna inte personen ensam.

För dig som frågar kan det kännas bra att få rädslan bekräftad, så att du kan göra något. För den som svarar kan det innebära ett första steg mot att berätta och börja må bra.

Tro inte att det blir bättre för att du inte vågar fråga. Lär vi oss se varningstecknen och ställer frågorna, då kan vi rädda liv. Och då kan Jonas död ha gått från att ha varit meningslös till att ha bidragit till att rädda liv. Då var det inte förgäves. Trots allt.

 

Alfred Skogberg är journalist. I våras utkom hans bok »när någon tar sitt liv – tragedierna vi kan förhindra«.

  

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA