Annons:
Kriminalvården
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Allt fler självmordsförsök i häkte

Det går inte en vecka utan att någon försöker ta sitt liv i ett svenskt häkte. Det visar Kriminalvårdens statistik som SVT ställt samman. Den internationella kritiken mot svenska häkten är omfattande.

Enligt de siffror som SVT fått fram kan häktade sitta inlåsta i åratal, många av dem i total isolering för att förhindra kontakt med omvärlden och andra häktade. Sverige har fått kritik för detta både internationellt och nationellt.  

Mellan 9 000 och 10 000 personer häktas årligen i Sverige. I genomsnitt tillbringar de två månader i häktet innan de släpps eller ställs inför rätta. Men enligt SVT finns det många exempel på att människor blivit kvar i häkte i åratal utan att dömas. 

Två av tre häktade får restriktioner som innebär att de isoleras från kontakter med omvärlden. Många mår så dåligt att de försöker ta sina liv. Enligt de incidentrapporter SVT har fått fram från Kriminalvården har antalet självmordsförsök ökat. Siffrorna visar att det förekommer ett självmordsförsök i veckan på de svenska häktena.

Regeringen förbereder ett lagförslag som bland annat syftar till att begränsa de långa häktestiderna: 

”Vi ska begränsa häktningar till max sex månader, med vissa undantag. Vi kommer bit för bit att förändra hela systemet”, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, till SVT.

Men Stina Holmberg, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå, tror att det kommande lagförslaget bara kommer att ge marginella förändringar:

”Det är fullständigt ofattbart att Sverige, som det demokratiska samhälle där vi håller mänskliga rättigheter högt, fortsätter att ha detta system”, säger hon till SVT.

Bli den första att tycka till!