Allt fler stora rättegångar

RÄTTSVÄSENDET2014-09-26

Antalet stora rättegångar i svenska domstolar ökar, rapporterar Ekot. Enligt nya siffror från Domstolsverket har det hittills i år tagits upp fler stora brottmål än under hela förra året.

Domstolsverkets mått på stora rättegångar i statistiken är att förhandlingstiden är mer än 100 timmar i domstolen. En sådan rättegång kan vara i både veckor och månader, och tar naturligtvis upp stora resurser för hela rättsväsendet.

Sedan 2011 har antalet stora rättegångar ökat konstant i Sveriges domstolar, enligt Ekots uppgifter. Hittills i år redovisar Domstolsverket 24 sådana mål, vilket är fler än under hela förra året.

”De stora målen innebär ju att ett antal enskilda personer drabbas av omfattningen. Vi har misstänkta som sitter häktade under väldigt långa tider, vi har vittnen och målsägande som får vänta länge innan deras sak avgörs”, säger Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren till Ekot.

Enligt Martin Holmgren är det växande antalet omfattande mål och stora rättegångar en följd av att brottsligheten har förändrats.

”Vi ser ju till exempel mer av brott som begås över nätet. Ibland kan det vara bedrägeribrott, ibland sexuella utnyttjanden som involverar ett ganska stort antal offer, och den typen av brott gör att det snabbt blir stora utredningar”, säger han till Ekot.

De stora rättegångarna drar också med sig stora kostnader. För Domstolsverkets del har kostnaderna för stora mål ökat från 11 miljoner kronor år 2012 till de 15 miljoner kronor som prognostiseras i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA