Allt fler svenska pass på drift

PASS2014-02-18

Rikskriminalen vill chockhöja priset på nya pass för att stävja missbruk. Den som blivit av med sitt gamla pass föreslås få betala upp till 980 kronor för ett nytt, jämfört med dagens 350 kronor.

Pass från Sverige har blivit en handelsvara på en svart marknad. För närvarande är 177 000 giltiga svenska pass på drift, skriver Sydsvenskan. Många används av människosmugglare.

”Genom att göra passen dyrare motverkar vi att de missbrukas”, säger polisöverindentent Sören Clerton till tidningen.

EUs gränskontrollmyndighet Frontex uppger att svenska pass är vanligare än andra bland personer som försöker ta sig in i EU med någon annans pass, så kallade ’look alike’-pass. När Frontex granskade 1 300 personer som avslöjats med ’look alike’-pass under loppet av ett och ett halvt år visade sig 440 av passen vara förlustanmälda svenska pass, skriver Sydsvenskan.

Enligt Sören Clerton på Rikskriminalen finns en stor efterfrågan efter svenska pass. 60 000 förlustanmäls varje år, och värdet på svarta marknaden ligger på 4-5 000 kronor.

”Men vi har fått uppgifter om att svenska pass sålts för upp till 80 000 kronor. Förtjänsten kan bli stor för den som tappar bort nio–tio pass på ett år”, säger han till tidningen.

Enligt Rikskriminalens förslag ska det successivt bli dyrare att få ut ett nytt pass om man tappat bort sitt gamla. Den som tappar bort sitt tredje pass på kort tid ska kallas till polisförhör och bli föremål för utredning. Uppföljande samtal ska hållas om ytterligare pass försvinner. Rikskriminalen vill också se hårdare krav på den som ansöker om provisoriskt pass, skriver Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA