Alltjämt lång väg mot jämställdhet

FÖRÄLDRAPENNING2017-03-08

TCOs jämställdhetsindex visar att kvinnor i Sverige tog ut mer än två av tre dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Männen tog ut 28,2 procent av dagarna.

TCOs jämställdhetsindex följer och jämför utvecklingen av hur föräldrar delar på föräldrapenningen. Siffrorna för 2016 visar att uttaget blivit 5,9 procentenheter närmare jämställt uttag än för tio år sedan. Utvecklingen går åt rätt håll, men ganska långsamt.

I indexet räknas de två olika sorterna föräldrapenning samman, dels tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn, dels den vanliga föräldraledigheten, som i huvudsak tas ut innan barnet börjar förskola. Indexet visar hur stor andel av dagarna som kvinnorna tar ut. Ett index på 50 skulle innebära att ledigheten fördelas lika mellan kvinnor och män.

Utvecklingen visar att kvinnor och män successivt delar mer lika på föräldraledigheten. Men med de senaste tio årens förändringstakt kommer det att ta tjugo år till innan kvinnor och män kan sägas dela jämställt på föräldrapenningdagarna. TCOs mått på jämställdhet i sammanhanget är att kvinnor och män tar ut minst 40 procent var av dagarna.

Det finns stora skillnader över landet på utfallet av TCOs jämställdhetsindex. Bäst på att dela jämställt är föräldrarna i Västerbotten, där är jämställdhetsindex 67,5. Gotland är på andra plats under 2016 med ett index på 67,9. Sämst i landet är föräldrarna i Skåne där index låg på 74.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA