Allvarlig JO-kritik i barnärende

MIGRATIONSVERKET2014-12-02

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Migrationsverket för brister i hanteringen av en tolvårig pojkes ansökan om uppehållstillstånd för att flytta till sin mamma.

I november 2011 ansökte en pojke som just fyllt tolv år om uppehållstillstånd på grund av anknytningen till sin mamma. Hon har sedan tidigare uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket nekade pojken tillstånd och hänvisade till att kvinnan inte var behörig att föra pojkens talan. Efter överklagande prövade migrationsdomstolen frågan och fann att mamman kunde föra pojkens talan. Därefter gjorde Migrationsverket en ny prövning, och avslog då ännu en gång pojkens ansökan.

Nu kritiseras Migrationsverket av JO för att inte ha följt migrationsdomstolens avgörande, och för att inte ha handlagt ärendet tillräckligt skyndsamt efter att det återförvisats. Migrationsverket underrättade inte heller pojkens mamma om avvisningsbeslutet förrän hon själv begärt att få ta del av det och då först efter en sekretessprövning av handlingen. Migrationsverket ansåg sig inte ha någon formell skyldighet att underrätta henne, eftersom man inte såg henne som part.

”Orsaken till den långa handläggningstiden var att Migrationsverket inte respekterade migrationsdomstolens avgörande och därefter inte handlade målet med tillräcklig skyndsamhet. Migrationsverkets bristande handläggning fick till följd att ett tolvårigt barns möjlighet att återförenas med sin mor kraftigt fördröjdes. Migrationsverket ska kritiseras för det inträffade. Kritiken är av allvarligt slag”, skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA