Allvarlig JO-kritik mot brottsofferslussar

KRIMINALVÅRDEN2015-12-17

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården för brister i arbetet med så kallade brottsofferslussar. Bristerna har också lett till osäkerhet bland de anställda i myndigheten.

Kriminalvårdens brottsofferslussar har inrättats för att skydda brottsoffer, främst i kontakterna mellan intagna som dömts för våld i nära relationer och deras anhöriga. Brottsofferslussarnas uppgift är att se till att kontakt med den intagne sker under kontrollerade former, utan risker för den anhöriga och med respekt för sekretessbestämmelserna. JOs granskning bygger på flera klagomål mot brottsofferslussarna från intagna. Granskningen visar att det finns felaktigheter i arbetet, och att det har rått oklarhet om uppdraget och gränserna för det.

I sitt svar till JO skriver Kriminalvården att det varken är nödvändigt eller eftersträvansvärt att likrikta brottsofferslussarnas organisation i detalj. JO vänder sig bestämt emot den uppfattningen:

”Kriminalvården har brustit i sitt ansvar genom att inte ha en central styrning av denna verksamhet. Myndigheten har framhållit att det finns skäl att överväga om det behövs en central uppdragsbeskrivning. Enligt min mening är det en grundläggande förutsättning för en välfungerande verksamhet”, skriver chefs-JO Elisabet Fura.

Det räcker inte att personalen har förvaltningslagen och annan lagstiftning till sin hjälp i handläggningen av ärenden inom brottsofferslussarna. Myndigheten också ansvaret att se till att det inte uppstår lokala skillnader i handläggningen skriver JO.

”Bristen på central styrning, som jag menar att brottsofferslussarna i dag lider av, har även lyfts fram som ett problem av personal ute på verksamhetsställena. I samtal med mig och mina medarbetare har personal uppgett att de känner sig övergivna och inte vet hur de ska arbeta med vissa av brottsofferslussarnas frågor. Detta är en känsla jag har förståelse för, och under mitt arbete med det här ärendet har även jag haft svårt att få grepp om brottsofferslussarnas verksamhet”, skriver JO. 

Den nuvarande ordningen är enligt JO otillfredsställande, och uppmanar myndigheten att snarast formulera vilket uppdrag brottsofferslussarna ska ha och hur de ska arbeta. Det anser JO att Kriminalvården borde ha gjort redan i samband med att försöksverksamhet med brottsofferslussarna inleddes år 2006.

”Brottsofferslussarna hanterar mycket känsliga frågor som även berör tredje man. Detta förhållande i förening med vad som i övrigt har framkommit gör enligt chefs-JO att Kriminalvården förtjänar allvarlig kritik för att ha låtit verksamheten utvecklas och fortgå utan central styrning”, skriver JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA