Allvarlig kritik mot anstalten Salberga

JO2015-10-20

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot anstalten Salberga. Enligt JO har Kriminalvården lämnat ut uppgifter om intagna och deras tillgångar till Kronofogden utan vederbörlig prövning.

Anstalten Salberga har på begäran av Kronofogdemyndigheten dels lämnat ut uppgifter om intagnas tillgångar, dels genom att anonymt kontakta Kronofogden utrett de intagnas skuldsättning, konstaterar JO. Uppgifterna har sedan lämnats till Kronofogden som i sin tur har beslutat att utmäta egendomen. Enligt JOs beslut finns det inget hinder för Kriminalvården att lämna ut uppgifter på begäran av en annan myndighet, om Kriminalvården vid en prövning finner att förutsättningarna i offentlighets- och sekretesslagen är uppfyllda. Men någon sådan prövning gjordes inte av anstalten.

Kriminalvårdens personal har också utfört uppgifter som inte omfattas av Kriminalvårdens uppdrag när den utrett de intagnas skuldsättning. Någon vettig förklaring till varför anstaltspersonalen valde att vara anonyma i sina kontakter med Kronofogden har Kriminalvården inte redovisat till JO. Därför har JO förståelse för om de intagna uppfattar det som att anstalten försökt dölja sin medverkan i utmätningen:

”Anstalten har alltså utan prövning lämnat ut sekretesskyddade uppgifter till Kronofogdemyndigheten och därtill på ett olämpligt sätt utfört uppgifter som inte ingår i Kriminalvårdens uppdrag. Genom att anstalten på sådant sätt agerat utanför ramarna för myndighetens uppdrag har det, enligt min mening, funnits en uppenbar risk för att Kriminalvårdens arbete med att förebygga återfall i brott försvårats. Av den anledningen förtjänar anstalten allvarlig kritik för sitt agerande”, skriver chefs-JO Elisabet Fura i sitt beslut.

Den intagne, som fick sin ersättning för arbete hen utfört på anstalten utmätt, har senare fått tillbaka pengarna efter att ha överklagat Kronofogdens beslut. Kronofogdens agerande har inte varit föremål för JOs granskning i det här beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA