Anders Thornberg blir ny rikspolischef

POLISEN2018-02-01

Säpochefen Anders Thornberg tar över jobbet som rikspolischef efter Dan Eliasson, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag.

Anders Thornberg utsågs 2012 till chef för Säkerhetspolisen, Säpo, av den tidigare borgerliga regeringen. Han har arbetat på Säpo under många år och haft flera chefsroller i verksamheten. Han tillträder sitt nya jobb 15 februari.

På presskonferensen konstaterade justitieminister Morgan Johansson, S, att det är första gången som regeringen utser en rikspolischef som är polis i botten. Något som också Anders Thornberg inledde sitt anförande med att deklarera:

– Jag är polis, sade han, och tillade att han är ödmjuk inför uppdraget.

Han betonade också att han kommer att lyssna till och samarbeta med alla personalgrupper inom myndigheten.

Morgan Johansson sade på presskonferensen att hans intryck i samtal med Polisförbundet var att den nya rikspolischefen hade stor respekt inom poliskåren.

– Jag har under det här halvåret som inrikesminister fått en ännu mer positiv bild av Anders Thornberg som chef för säkerhetspolisen, sade Morgan Johansson också.

På frågan om vem som blir ny chef för Säkerhetspolisen svarade justitieministern att frågan bereds och att regeringen återkommer inom kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA