Annons:
Nämnden för statligt stöd till trossamfund
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Anställda i chock efter mordförsök på chef

Åke Göransson, chef på Nämnden för statligt stöd till trossamfund, utsattes i söndags för ett mordförsök. Skadorna är allvarliga men han har nu kunnat lämna sjukhuset. Medarbetarna på nämnden är i chock men glada över att åter ha kontakt med sin chef.
Åsa E Hole. Bild:Casper Hedberg

– Vi är en väldigt liten myndighet där alla känner Åke väldigt väl. Vi är väldigt chockade. Men vi stöttar varandra, säger Åsa E Hole, ST-företrädare på Nämnden för statligt stöd till trossamfund.

Överfallet på Åke Göransson skedde i trapphuset till hans bostad i Uppsala. Där fick han motta flera knivhugg.

Åsa E Hole berättar att han nu kommit hem från sjukhuset och att han håller kontakt med medarbetarna på myndigheten och även jobbar en del.

– Vi är imponerade av denna starka människa. Det är en bra känsla att få höra hans röst. Men livet kommer aldrig bli helt normalt för varken honom eller oss efter en sådan här incident.

Hon berättar att  polisutredningen är belagd med förundersökningssekretess och att hon inte vet något mer än att en person har blivit häktad.

Hon konstaterar att det finns många olika teorier om motivet – och att det i dagsläget varken går att utesluta att det var en slump eller att det var riktat mot myndigheten på något sätt.

– Åke står upp för allas lika värde och är en väldigt fin person. Men det faktum att det skett hemma gör i alla fall att det känns långt från myndigheten.

Polis och åklagare utreder nu om attacken kan vara kopplad till Åke Göranssons uppdrag som myndighetschef.

Den artonårige man som anhölls i måndags häktades i dag misstänkt för mordförsök. Han nekar till anklagelsen.

”Det var ingen slump, så mycket kan jag säga. Men vad motivet är vill jag inte gå in på i detalj”, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman till Expressen.

Enligt honom är en misstänkt gärningsman fortfarande på fri fot.

Åsa E Hole, som också är ledamot i STs förbundsstyrelse, säger att arbetet på myndigheten, trots det som hänt, fungerar bra. Hon har gått in som kanslisamordnare och den nämnd som fattar själva besluten arbetar på som vanligt.

Nämnden för statligt stöd till trossamfund fördelar statens ekonomiska bidrag till de statsbidragsberättigade trossamfunden och är statens expertorgan i allmänna trossamfunds- och religionsfrågor.       

Bli den första att tycka till!