Anställda i staten mer ensamma

ARBETSMILJÖ2014-09-04

Statligt anställda anser ofta att de har ett meningsfullt jobb, som är obundet och fritt. Men fler anställda i staten upplever att de är ensamma i arbetet jämfört med andra grupper.

Arbetsgivarverket presenterar en sammanställning av material från sin senaste arbetsmiljöundersökning, som utförs årligen av Statistiska Centralbyrån, SCB. Sammantaget upplever statsanställda sin arbetssituation mer positivt än genomsnittet på arbetsmarknaden.

Statligt anställda är i högre grad nöjda med sina arbeten, och upplever att de har ett omväxlande, obundet och meningsfullt arbete. Jämfört med arbetsmarknaden i stort uppger en större andel statligt anställda att de har ett i hög grad intressant och stimulerande arbete. Men det är fler bland de statsanställda som upplever att deras jobb är ensamt och de känner sig i större utsträckning otillräckliga med sin arbetsinsats, enligt Arbetsgivarverkets sammanställning.

Två av tre av de anställda i staten anser att de använder minst halva sin arbetstid åt att lösa krävande problem. Utslaget bland anställda i alla sektorer har varannan så intellektuellt stimulerande jobb. Statsanställda säger sig i högre grad vara med och besluta om uppläggningen av det egna arbetet, med bättre möjligheter att bestämma sin arbetstakt. De statsanställda är mer nöjda med sina arbetstider än anställda på arbetsmarknaden som helhet.

Andelen som utsatts för våld eller hot om våld minskade år 2013 till 17,9 procent. Det är den lägsta nivån sedan mätningarna startade år 1995. Bland kvinnliga anställda i staten har andelen som utsatts sjunkit från 19 procent år 2011 till 12,4 procent i fjol. Bland män i staten har andelen ökat från 21,2 till 22,4 procent under samma period.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA