Annons:
Italien
Nyhet
AVKristina WallinTyck till!

Anställda som missar målen kan förlora jobbet

Den som inte når uppsatta resultat tre år i rad förlorar sitt jobb. Det är en av nyheterna i den reform för statligt anställda som den italienska regeringen röstat igenom.

Anställda kan enligt de nya reglerna bli av med sina jobb om de inte uppnår de ekonomiska målen eller blir föremål för upprepade disciplinåtgärder, som till exempel sen ankomst. Chefer som inte följer de nya riktlinjerna kan avskedas med omedelbar verkan.

En annan nyhet är att alla som jobbat minst tre år av de senaste åtta åren inom statlig förvaltning får förtur till lediga jobb under tre år, från 2018 till 2020. De som redan har gjort ett av de prov som krävs för att få ett fast jobb blir anställda automatiskt, medan övriga måste göra ett sådant prov

Även den produktionsbaserade lönen förändras. Tidigare fick statligt anställda ett tilägg på grundlönen, som baserades på den enskildes resultat. Nu försvinner det, och hela kontorets resultat ska ligga till grund för lokala förhandlingar om extra löneförhöjningar. Ministeriet öronmärker pengarna, som alltså inte får användas på annat sätt.

Ministeriet har även bestämt att starta ett projekt, där en tiondel av de anställda ska ha möjlighet att arbeta hemifrån eller ha helt fria arbetstider. Alla statliga myndigheter har fått i uppgift att undersöka vilka anställda som kan vara intresserade av detta. Ministeriet har poängterat att de som deltar i projektet ska garanteras samma karriärmöjligheter som alla andra.

Bli den första att tycka till!