Anstalt nekade intagen vård - kritiseras av IVO

KRIMINALVÅRDEN2017-03-06

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Kriminalvården för att en intagen vid Gävleanstalten nekats vård i samband med en hjärtinfarkt. Mannen är nu döende, uppger SVT.

När en intagen på Gävlefängelset klagade över bröstsmärtor nekade personalen att tillkalla en läkare, med hänvisning till att det var nyårshelg. När den intagne på nyårsdagen ändå fick ambulanstransport till sjukhuset visade det sig att han haft en stor hjärtinfarkt. Han är nu döende av de skador han ådrog sig i samband med händelsen, uppger SVT.

Dagen innan nyårsafton hade den intagne tränat genom att spela pingis och gå på löpband. Efter träningen klagade han över bröstsmärtor, enligt anmälan till IVO. Två sjuksköterskor kontrollerade puls och blodtryck. På nyårsaftonen hade mannen fortfarande ont och begärde att få träffa en läkare. Men kriminalvårdarna svarade att det var helg och svårt att få dit sjukvårdspersonal.

Först på nyårsdagen tillkallades en ambulans. Det visade sig senare att han drabbats av en större hjärtinfarkt samt hjärtflimmer. Mannen är nu döende och får palliativ vård, uppger SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA