Annons:
Kriminalvården
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Anstalt nekade intagen vård - kritiseras av IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Kriminalvården för att en intagen vid Gävleanstalten nekats vård i samband med en hjärtinfarkt. Mannen är nu döende, uppger SVT.

När en intagen på Gävlefängelset klagade över bröstsmärtor nekade personalen att tillkalla en läkare, med hänvisning till att det var nyårshelg. När den intagne på nyårsdagen ändå fick ambulanstransport till sjukhuset visade det sig att han haft en stor hjärtinfarkt. Han är nu döende av de skador han ådrog sig i samband med händelsen, uppger SVT.

Dagen innan nyårsafton hade den intagne tränat genom att spela pingis och gå på löpband. Efter träningen klagade han över bröstsmärtor, enligt anmälan till IVO. Två sjuksköterskor kontrollerade puls och blodtryck. På nyårsaftonen hade mannen fortfarande ont och begärde att få träffa en läkare. Men kriminalvårdarna svarade att det var helg och svårt att få dit sjukvårdspersonal.

Först på nyårsdagen tillkallades en ambulans. Det visade sig senare att han drabbats av en större hjärtinfarkt samt hjärtflimmer. Mannen är nu döende och får palliativ vård, uppger SVT.

Bli den första att tycka till!