Ansvarsnämnd friar professorer i Lund

HÖGSKOLAN2016-12-21

Statens ansvarsnämnd avskriver en anmälan mot tre professorer vid Lunds universitet, som anklagats för ekonomiska oegentligheter i samband med en konferens. Om det var en tjänsteförseelse var den ”ringa”, anser nämnden.

Anmälan gällde en vetenskaplig konferens som de tre professorerna varit med om att arrangera. En mindre grupp externa deltagare skulle betala deltagaravgift, och hade uppmanats att betala den till en ideell förening, som två av de anmälda professorerna driver just för att administrera konferenser.

Detta är inte tillåtet vid konferenser som universitetet står för. Enligt den utredning som rektor Torbjörn von Schantz lät göra hade de två inte heller anmält den ideella föreningen som bisyssla.

Men Statens ansvarsnämnd anser att ärendet kan läggas ned utan vidare utredning. Omständigheterna är sådana att ”en eventuell förseelse i tjänsten inte kan komma att bedömas som annat än ringa”, skriver nämnden.

Beslutet motiveras med att de misstänkta oegentligheterna gällde ett mindre belopp – några tusen kronor – och att arrangörerna inte fått någon privat vinning av det. De anmälda personerna har också sagt att de gjort fel på grund av okunskap om regelverket. Universitetet ska nu förtydliga sitt regelverk för hantering av ekonomin kring konferenser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA