Annons:
Arbetsförmedlingen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Arbetsförmedlingen får böta kvarts miljon

Arbetsförmedlingen får betala en kvarts miljon kronor för att ha köpt IT-tjänster utan upphandling. Enligt förvaltningsrättens dom var direktupphandlingen av IT-konsulter olaglig, uppger SVT.

Konkurrensverket stämde i höstas Arbetsförmedlingen för upphandling i strid med Lagen om offentlig upphandling, LOU. Myndigheten hade utan upphandling förlängt sina avtal om konsulthjälp på IT-området, dels som kravsamordnare, dels som systemutvecklare/systemarkitekt. Förvaltningsrätten i Stockholm har nu enligt SVT dömt i enlighet med Konkurrensverkets krav – Arbetsförmedlingen ska betala en upphandlingsskadeavgift på 240 000 kronor för att inte ha upphandlat på korrekt sätt. 

Arbetsförmedlingen har hävdat att de aktuella upphandlingarna ska vara undantagna från krav på annonsering och hänvisar bland annat till att projekten behövde genomföras snabbt och att de befintliga konsulterna inte kunde ersättas.

Enligt förvaltningsrätten kan myndigheter i undantagsfall göra direktupphandlingar, men i de här fallen har det ”inte framkommit någon förmildrande omständighet” som skulle motivera en sänkning av avgiften.

”I de här fallen rörde det sig om tjänster som flera andra leverantörer kunde utföra”, säger Konkurrensverkets processråd Magnus Ehn till SVT.

Bli den första att tycka till!