Arbetsförmedlingen får böta kvarts miljon

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-03-08

Arbetsförmedlingen får betala en kvarts miljon kronor för att ha köpt IT-tjänster utan upphandling. Enligt förvaltningsrättens dom var direktupphandlingen av IT-konsulter olaglig, uppger SVT.

Konkurrensverket stämde i höstas Arbetsförmedlingen för upphandling i strid med Lagen om offentlig upphandling, LOU. Myndigheten hade utan upphandling förlängt sina avtal om konsulthjälp på IT-området, dels som kravsamordnare, dels som systemutvecklare/systemarkitekt. Förvaltningsrätten i Stockholm har nu enligt SVT dömt i enlighet med Konkurrensverkets krav – Arbetsförmedlingen ska betala en upphandlingsskadeavgift på 240 000 kronor för att inte ha upphandlat på korrekt sätt.

Arbetsförmedlingen har hävdat att de aktuella upphandlingarna ska vara undantagna från krav på annonsering och hänvisar bland annat till att projekten behövde genomföras snabbt och att de befintliga konsulterna inte kunde ersättas.

Enligt förvaltningsrätten kan myndigheter i undantagsfall göra direktupphandlingar, men i de här fallen har det ”inte framkommit någon förmildrande omständighet” som skulle motivera en sänkning av avgiften.

”I de här fallen rörde det sig om tjänster som flera andra leverantörer kunde utföra”, säger Konkurrensverkets processråd Magnus Ehn till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA