Arbetsförmedlingen har struntat i upphandling

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-03-17

Arbetsförmedlingen har lagt ut flera it-uppdrag utan upphandling i samband med arbetet med en ny webbplats, rapporterar SVT. Enligt generaldirektör Mikael Sjöberg är det tecken på en långvarig kultur inom myndigheten.

Enligt uppgifter från SVT har Arbetsförmedlingen vid 13 tillfällen förlängt gällande avtal med inhyrda it-konsulter utan föregående upphandling i samband med utvecklingen av nya webbtjänster. Avtalen har inneburit olagliga direktupphandlingar eftersom lagen om offentlig upphandling, LOU, inte har följts.

Generaldirektör Mikael Sjöberg har kommenterat situationen till SVT, och säger att det som hänt inte kan accepteras:

”Ja, det är ju helt oacceptabelt. Och det visar att vi bär med oss en gammal kultur som man försökt jobba bort. Men när jag fick kännedom om det här kan jag bara konstatera att det som gjorts fram till i dag inte var tillräckligt”, säger han till SVT.

Enligt Mikael Sjöberg har överträdelserna av LOU på Arbetsförmedlingen varit systematiska och en del av en kultur där ansvariga chefer känner sig så beroende av enskilda konsulters särskilda kompetens att man inte velat utsätta uppdraget för konkurrens. Till SVT säger han sig vara övertygad om att man hittar motsvarande lagöverträdelser inom andra it-projekt:

”Det här är inte ett beteende som kommer i just det här projektet.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Arbetssökande (ej verifierad) lör, 03/19/2016 - 08:58
Ja, vad säger inte detta? Hur kan man fortfarande envisas med att AF ska ha hand om allt. Individanpassning för långtidsarbetslösa är bara på papperet från Regeringen. Kommer aldrig att verkställas så länge samma personal sitter kvar. Våra skattepengar sipprar ut mellan våra fingrarna och ingen gör något... Även de med arbetslöshetsersättningar betalar ju skatt för att samhället ska fungera. Det är ju självklart att folk är missnöjda med AF på alla plan!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA