Arbetsförmedlingen kritiseras i revision

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-09-27

Riksrevisionen varnar för att skattepengar kan användas fel och att uppställda mål inte nås i Arbetsförmedlingens arbete med nyanlända. Det uppger Ekot som läst en kommande granskning.

Riksrevisionen vill se bättre uppföljning och utvärdering av Arbetsförmedlingens vanligaste insats när det gäller nyanlända, den så kallade förberedande och orienterande utbildningen, uppger Ekot.

”Det är viktigt att man följer den här insatsen eftersom man använder den mer i dag än vad man gjort förut, att omfattningen ökat och då går ju också kostnaden upp. Och så används den för personer som står en bra bit ifrån arbetsmarknaden och som behöver hjälp på vägen och då är det viktigt att man vet hur den fungerar”, säger Riksrevisionen granskningsledare Daniela Lundin till Ekot.

Det krävs bättre kontroll av vad olika insatser kostar och bättre analys av inköpta tjänster av externa aktörer. Det är två av de slutsatser Riksrevisionen drar efter granskningen av Arbetsförmedlingens förberedande och orienterande utbildning. Under 2015 kostade insatserna drygt 1,9 miljarder kronor och omfattade knappt 78 000 personer, enligt Ekots uppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA