Arbetsförmedlingen vill öppna platsbanken

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-09-15

Arbetsförmedlingen vill öppna sina databaser över arbetssökande för privata aktörer. Både arbetsgivare och arbetstagare kan få stor nytta av vårt initiativ, skriver Arbetsförmedlingens Mikael Sjöberg och Erik Sandström.

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som generaldirektör Mikael Sjöberg och Erik Sandström, chef för digitala tjänster, skriver om Arbetsförmedlingens förnyelseresa med målet att bli en av Sveriges bästa och effektivaste myndigheter. Ett steg är att öppna platsbanken med drygt en miljon platsannonser och mer än 80 miljoner sökningar varje år för andra:

”Det finns många digitala tjänster som använder den senaste tekniken bättre för att erbjuda kunderna fördelar utifrån just deras behov. Men de tjänsterna når inte i närheten av Platsbankens volymer. Arbetsgivare och arbetssökande måste alltså idag välja mellan att använda attraktiv ny teknik eller att nå många. Det vill vi nu ändra på – och skapa det bästa ur två världar”, skriver de två.

I framtiden ska en arbets­sökande privatperson komma åt sina egna meriter och personliga uppgifter från ett och samma ställe, oavsett vilken digital tjänst hen använder. På samma sätt ska en arbetsgivare kunna använda en tjänst för att söka och annonsera efter kandidater, men en helt annan tjänst för att göra urval och sköta den fortsatta rekryteringen.

För att det ska kunna bli verklighet behöver vi gå från många fristående systemen till ett gemensamt digitalt system för jobbmatchning, skriver Mikael Sjöberg och Erik Sandström:

”Vi vill alltså öppna våra databaser och låta dem bli grunden i en teknisk plattform så att vi tillsammans med dem som i dagsläget uppfattas som våra konkurrenter kan bygga ännu bättre appar och jobbsajter. Vi är övertygade om att dessa idéer sammantaget kommer att innebära att nya tjänster når ut snabbare och att de når större kundgrupper än tidigare.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA