Arbetsgivare angriper skyddsombudssystem

ARBETSMILJÖ2017-10-19

Svenskt Näringsliv vill ta ifrån facket rätten att utse regionala skyddsombud. Arbetsgivarorganisationen vill också att det statliga stödet till verksamheten dras in.

I en ny rapport från Svenskt Näringsliv föreslås att det ska bli enklare för andra än fackligt anslutna att vara skyddsombud. Utgångspunkten ska enligt arbetsgivarna vara att en medarbetare som är kompetent, visar intresse för arbetsmiljöfrågor och har kollegornas förtroende är lämplig att vara skyddsombud, oberoende av facklig tillhörighet.

Det statliga stödet till facken för att finansiera arbetet med regionala arbetsskyddsombud är 110 miljoner kronor per år. Nu vill Svenskt Näringsliv att lagen ändras. Enligt rapporten sätter Svenskt Näringslivs medlemsföretag arbetsmiljön högt upp på agendan. Det stärker konkurrenskraften, och tack vare engagerade medarbetare, skyddsombud och arbetsgivare fungerar den lokala samverkan bra på många arbetsplatser.

Arbetsgivarna vill hellre ha ett system med oberoende rådgivare som hjälper företagen med arbetsmiljöarbetet. Finansieringen kan delvis ske genom att använda dagens statliga bidrag till facket. På så sätt minskar antalet konfliktsituationer, anser Svenskt Näringsliv.

Arbetsgivarna vill också ha nya regler för när det ska vara obligatoriskt att tillsätta arbetsmiljö- eller skyddsombud och arbetsmiljö- eller skyddskommitté. Kravet på ombud och kommitté ska inte längre utgå från antal arbetstagare utan ska bedömas utifrån vad arbetsförhållandena kräver, anser Svenskt Näringsliv.

Utgångspunkten för stridssignalerna från arbetsgivarorganisationen är ett betänkande från en statlig utredning. Utredningens förslag är att fackligt anställda regionala skyddsombud får rätt att besöka också arbetsplatser utan fackmedlemmar, om arbetsgivaren har kollektivavtal. Enligt dagens regler får regionala skyddsombud bara besöka företag där de har egna medlemmar.

Enligt rapporten finns det en rad problem redan med gällande ordning. Det kan bli missförstånd om det inte framgår vilken roll ett regionalt skyddsombud har vid ett företagsbesök. Frågan uppstår ofta om det handlar om arbetsmiljöarbete, facklig verksamhet eller medlemsvärvning. I vissa fall upplevs besöket som ett intrång i det lokala arbetsmiljöarbetet, i andra går det regionala skyddsombudet utanför sina befogenheter och utför vad som kan kallas facklig myndighetsutövning, skriver Svenskt Näringsliv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA