Annons:
En man i Rumänien som avskedats för att ha surfat privat på arbetstid fick rätt när han tog ärendet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.Bild:Getty Images
Integritet
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Arbetsgivare måste informera om övervakning

Europadomstolen för mänskliga rättigheter slår nu fast att arbetsgivare som kontrollerar sina anställdas elektroniska kommunikation måste informera om det i förväg.

Enligt domstolen får inte heller en arbetsgivares interna regler reducera de anställdas rätt till privatliv till noll.

Frågan väcktes för tio år sedan då en rumänsk man anmälde sin arbetsgivare, sedan det visat sig att arbetsgivaren haft tillgång till mannens privata kommunikation.

Det var i början av juli 2007 som mannen under arbetstid skickade privata meddelanden till sin bror och fästmö via chattverktyget Yahoo messenger, ett verktyg han även använde för jobbrelaterade konversationer.

Vid samma tidpunkt började företaget mannen var anställd vid att rutinmässigt övervakade de anställdas elektroniska kommunikation och konfronterade mannen med den privata kommunikationen.

Arbetsgivaren avskedade mannen med motiveringen att han hade brutit mot företagets interna regler som förbjöd privat elektronisk kommunikation under arbetstid.

Den uppsagde mannen vände sig till domstol i Rumänien för att upphäva avskedandet. Efter att klagomålen avvisats av det rumänska rättsväsendet gick mannen vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Nu ger domstolen Rumänien bakläxa för att inte ha följt artikel åtta i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som handlar om integritet och rätten till ett privatliv.

Domstolen slår fast att även om en arbetsgivares interna regler kan begränsa de anställdas integritet, så kan de inte reducera det privata sociala livet till noll.

”Det är den viktigaste läxan”, säger Stephanie Rats på den belgiska advokatbyrån Claeys & Engals till Reuters.

I Sverige måste arbetsgivare följa personuppgiftslagen som slår fast att arbetsgivaren måste informera arbetstagarna om vilka interna regler som gäller för it-användning och vilka kontroller som kan komma att genomföras.

– Så spontant kan jag inte se att domen från europadomstolen skulle förändra något för svensk del. Arbetsgivarens skyldighet att informera om regler och kontroller är redan reglerat här, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen.

Artikeln uppdaterad 11 september.

 

Bli den första att tycka till!