En man i Rumänien som avskedats för att ha surfat privat på arbetstid fick rätt när han tog ärendet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Bild: Getty Images
En man i Rumänien som avskedats för att ha surfat privat på arbetstid fick rätt när han tog ärendet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Arbetsgivare måste informera om övervakning

INTEGRITET2017-09-06

Europadomstolen för mänskliga rättigheter slår nu fast att arbetsgivare som kontrollerar sina anställdas elektroniska kommunikation måste informera om det i förväg.

Enligt domstolen får inte heller en arbetsgivares interna regler reducera de anställdas rätt till privatliv till noll.

Frågan väcktes för tio år sedan då en rumänsk man anmälde sin arbetsgivare, sedan det visat sig att arbetsgivaren haft tillgång till mannens privata kommunikation.

Det var i början av juli 2007 som mannen under arbetstid skickade privata meddelanden till sin bror och fästmö via chattverktyget Yahoo messenger, ett verktyg han även använde för jobbrelaterade konversationer.

Vid samma tidpunkt började företaget mannen var anställd vid att rutinmässigt övervakade de anställdas elektroniska kommunikation och konfronterade mannen med den privata kommunikationen.

Arbetsgivaren avskedade mannen med motiveringen att han hade brutit mot företagets interna regler som förbjöd privat elektronisk kommunikation under arbetstid.

Den uppsagde mannen vände sig till domstol i Rumänien för att upphäva avskedandet. Efter att klagomålen avvisats av det rumänska rättsväsendet gick mannen vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Nu ger domstolen Rumänien bakläxa för att inte ha följt artikel åtta i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som handlar om integritet och rätten till ett privatliv.

Domstolen slår fast att även om en arbetsgivares interna regler kan begränsa de anställdas integritet, så kan de inte reducera det privata sociala livet till noll.

”Det är den viktigaste läxan”, säger Stephanie Rats på den belgiska advokatbyrån Claeys & Engals till Reuters.

I Sverige måste arbetsgivare följa personuppgiftslagen som slår fast att arbetsgivaren måste informera arbetstagarna om vilka interna regler som gäller för it-användning och vilka kontroller som kan komma att genomföras.

– Så spontant kan jag inte se att domen från europadomstolen skulle förändra något för svensk del. Arbetsgivarens skyldighet att informera om regler och kontroller är redan reglerat här, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen.

Artikeln uppdaterad 11 september.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA