Arbetsgivare ska få bidrag till rehabilitering

REHABILITERING2017-03-22

Regeringen och Vänsterpartiet vill skärpa kraven på arbetsgivare att arbeta med rehabilitering av sjukskrivna. Enligt förslaget ska en plan för återgång till arbete tas fram efter 30 dagars sjukskrivning.

Regeringen och Vänsterpartiet lägger fram ett gemensamt förslag till åtgärder för tidigt stöd till den som är sjukskriven. Enligt förslaget ska arbetsgivaren vara skyldig att ta fram en plan för återgång i arbete, tillsammans med den anställde, senast efter 30 dagars sjukskrivning. Syftet är att stärka individens möjlighet till rehabilitering.

”Tidiga insatser är avgörande för att du ska kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. Många arbetsgivare måste ta ett större ansvar, därför förtydligar vi nu deras skyldighet”, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.

Utgångspunkten för förslaget är att det ska göras en tidig bedömning av rehabiliteringsbehovet, och att tidiga insatser för rehabilitering ska ske på arbetsplatsen. Arbetsgivarna får ekonomiskt stöd för att genomföra de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som ingår i planen.

Enligt förslaget kan varje arbetsgivare få högst 10 000 kronor per anställd och år, med ett tak på 200 000 kronor per arbetsgivare. De nya reglerna införs enligt förslaget 1 juli 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA