Arbetsgivarverket får ny generaldirektör

ARBETSGIVARVERKET2015-07-01

Eva Liedström Adler blir ny generaldirektör för Arbetsgivarverket. Hon kommer närmast från posten som myndighetschef på Kronofogden.

Arbetsgivarverket är en myndighet som fungerar som arbetsgivarorganisation för alla statliga myndigheter. Eva Liedström Adler tillträder som generaldirektör 24 augusti och ser fram emot sitt nya uppdrag:

– Det känns naturligtvis oerhört spännande, roligt och inspirerande, säger hon till Publikt.

Till skillnad från andra myndighetschefer utses Arbetsgivarverkets generaldirektör inte av regeringen utan direkt av styrelsen. När Ulf Bengtsson lämnade posten för att bli riksrevisor började sökandet efter en efterträdare, och på tisdagen kunde den nya generaldirektören presenteras.

Eva Liedström Adler har precis lämnat posten som myndighetschef på Kronofogden, ett jobb hon har haft sedan 2006. Sedan 2010 har hon också suttit i Arbetsgivarverkets styrelse.

Hon vill dock ännu inte svara på hur hon vill utveckla Arbetsgivarverket.

– Jag tror att det är lite för tidigt att säga, det vore ganska förmätet att ha synpunkter på det innan jag börjar. Det jag känner starkt för är den nya arbetsgivarstrategin som vi håller på att ta fram. En viktig fråga är också hur vi involverar medlemmarna på bästa sätt och hur vi på kansliet ska arbeta med det.

Hur skulle du beskriva Arbetsgivarverkets förhållande till sina fackliga motparter i dag?

Jag hoppas att det förhållandet är gott – även om jag inte kan uttala mig mer än utifrån det jag sett inom ramen för min roll i styrelsen. Men jag tycker att det finns en ömsesidig respekt för våra roller. Vi har olika synsätt och olika utgångspunkter i många frågor, men jag tycker att vi kan samarbeta för att nå konstruktiva lösningar.

Vilka erfarenheter tar du med dig från Kronofogden, när det handlar om relationerna mellan parterna?

– Det är väl just vikten av att försöka skapa ett bra samarbetsklimat, att vara villiga att lyssna på varandra och att informera varandra så snart det går. Alla gånger går det inte att som chef göra det, men jag tror att man vinner väldigt mycket på en öppenhet och på samverkan och samarbete. Det finns oerhört mycket klokskap såväl inom de fackliga organisationerna som bland Arbetsgivarverkets medlemmar.

Hur vill du utveckla avtalen för de statligt anställda?

– Vi behöver avtal som kan svara upp mot en föränderlig och innovativ verksamhet och kan hantera alla de förändringar i omvärlden som inte går att förutse. Avtalen behöver vara så flexibla som det bara går – det är inte bara för arbetsgivarens skull, utan också för att arbetstagarna ska kunna utvecklas.

Eva Liedström Adler vill gärna stimulera en ökad rörlighet för medarbetare mellan olika arbetsgivare i den statliga sfären:

– Vi behöver fundera på hur man kan göra det på ett enklare sätt. När man har jobbat ett antal år kan man behöva ny stimulans.

I ett pressmeddelande beskriver Arbetsgivarverkets styrelseordförande Dan Eliasson den tillträdande chefen som en person med hög integritet. Själv beskriver Eva Liedström Adler sig som resultatinriktad och säger att hon tycker om tydlighet. Hon säger också att hon stimuleras av diskussioner med kolleger och medarbetare:

– Man kan tro att man tänkt igenom en fråga, men det kommer alltid någon ny infallsvinkel. Man säger om mig att jag tycker om att vara nära mina medarbetare, och det stämmer nog.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA