Annons:
Arbetsmarknad
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Arbetsmarknadsutbildning leder till jobb

Arbetsmarknadsutbildning leder till högre inkomst och sysselsättning. Det konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en ny rapport.

Den som genomgår arbetsmarknadsutbildning får på sikt högre inkomst och sysselsättning, och behöver mer sällan försörjningsstöd. Den ökade inkomsten och sysselsättningen visar sig efter några år och kvarstår under lång tid. Det visar en ny rapport från IFAU.

Rapporten utgår ifrån en grupp med nästan 90 000 personer som började på en arbetsmarknadsutbildning under perioden 1996-2002. På längre sikt fick de högre inkomst än jämförbara arbetssökande som inte deltagit i en arbetsmarknadsutbildning. Omedelbart efter utbildningen minskade inkomsten för de som deltagit. Den troliga förklaringen är att de under tiden i utbildning sökt jobb i mindre utsträckning än jämförelsegruppen och därför blivit kvar i arbetslöshet. Efter fyra år hade de som utbildat sig hämtat in skillnaden och hade då 13 procent högre inkomst. Nio år efter utbildningen var inkomsten cirka åtta procent högre. Andelen sysselsatta var högre och andelen med försörjningsstöd mindre bland dem som utbildat sig.

”Utbildningen tycks ge de arbetssökande kunskaper och erfarenheter som är viktiga på arbetsmarknaden. Deltagarnas ställning förbättrades och effekten var kvar under lång tid. Våra resultat kompletterar därför många av de studier som gjorts med kortare uppföljningshorisont och där resultaten har varit mer varierande” , kommenterar en av forskarna bakom rapporten, Johan Vikström, i ett pressmeddelande.

Bli den första att tycka till!