Arbetsmiljöbrott ska straffas snabbare

ARBETSMILJÖ2014-03-27

Arbetsmiljöverket har beslutat om nya avgifter för arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen. Upp till en miljon kronor kan det kosta ett företag som bryter mot reglerna.

Arbetsmiljöverket har beslutat om hur det nya systemet med sanktioner vid arbetsmiljöbrott ska tillämpas i praktiken. Systemet bygger på den nya lagstiftning som träder i kraft 1 juli. Syftet är att samhället snabbare och enklare ska kunna agera mot arbetsgivare som inte följer arbetsmiljölagen.

Det nya systemet innebär att Arbetsmiljöverket kan utfärda sanktionsavgift för en arbetsgivare som bryter mot reglerna, i stället för att ärendet går till polis, åklagare och domstol.

”Sanktionssystemet syftar till att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna. Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess och straff som gäller”, skriver Arbetsmiljöverkets tillförordnade generaldirektör Bernt Nilsson i ett pressmeddelande.

Hur dyrt det blir för den arbetsgivare som bryter mot reglerna beror på hur stora risker överträdelsen medför. En överträdelse där risken innebär fara för livet ska kosta mer än en överträdelse där risken för den enskilde är mindre. Sanktionsavgiften är också differentierad beroende på företagets storlek.

Minimiavgift för de grövsta överträdelserna är 100 000 kronor för de minsta företagen och en miljon kronor för de största. Företagets storlek beräknas utifrån antalet sysselsatta.

”Det önskvärda är givetvis att arbetsgivarna bedriver ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete ute på sina arbetsplatser i enlighet med vad reglerna kräver, så att människor inte skadas eller blir sjuka på sina jobb. Då behöver vi aldrig ta ut några sanktionsavgifter”, säger Bernt Nilsson.

När den nya lagen träder i kraft, tas i princip alla straff bort från Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA