Ann-Christin Ahlberg, S, visar upp Robert Nybergs satirteckning i Publikt under riksdagens interpellationsdebatt om Arbetsförmedlingen.
Ann-Christin Ahlberg, S, visar upp Robert Nybergs satirteckning i Publikt under riksdagens interpellationsdebatt om Arbetsförmedlingen.

Arbetsmiljön en "ledningsfråga"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-03-19

”Mycket av det som Arbetsförmedlingen gör internt administrativt är ett resultat av deras egen styrning”. Det sade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, M, som svar på en interpellation om Arbetsförmedlingen från Ann-Christin Ahlberg, S.

Ann-Christin Ahlberg, S, ville vid tisdagens interpellationsdebatt få svar på vilka åtgärder som arbetsmarknadsministern skulle vidta för att anställda vid Arbetsförmedlingen ska ha en bra arbetsmiljö.

På senaste tiden har arbetsförmedlare larmat om en allt större arbetsbörda, inte minst på grund av att de sedan i höstas måste granska alla arbetssökandes aktivitetsrapporter.

Hon hänvisade till STs undersökningar av arbetsmiljön vid myndigheten och att färre nu ska göra mer.

Enligt protokollet från interpellationsdebatten illustrerade Ann-Christin Ahlberg sin fråga med att hålla upp ett exemplar av Publikt. Hon sade:

”Veckans kryss heter Robert Nybergs bild i det nummer av tidningen Publikt jag nu håller upp. Frågan i bilden lyder: Jobbig arbetsplats på 18 bokstäver? Svaret blir: Arbetsförmedlingen”.

Elisabeth Svantesson, M, svarade att det i grunden är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön fungerar.

”Jag vet inte om Socialdemokraterna vill ha någon annan ordning för just detta”, sade hon.

Elisabeth Svantesson sade också, enligt protokollet, att hon ser en stor förbättringspotential ute på arbetsförmedlingarna. Hon tror att fördelningen mellan administrativt arbete och tid för arbetssökande och arbetsgivare är en ”ledningsfråga ute på våra kontor”.

När det gäller aktivitetsrapporten sade hon att det inte är något nytt fenonomen att arbetssökande söker jobb och att arbetsförmedlare har kontakt med de arbetssökande.

”Skillnaden är att det nu sker på ett strukturerat sätt. Jag vill få ordning på att det sker korrekt och okej en gång i månaden. Det är ett rimligt mål”, sade hon.

Elisabeth Svantesson delade dock oron över den ökade sjukfrånvaron på myndigheten och sade att hon kommer att följa utvecklingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA