Arbetsmiljöverket synar rapportering om våld

MIGRATIONSVERKET2016-10-24

Arbetsmiljöverket kräver nu att Migrationsverket förklarar varför allt färre incidenter där personalen utsatts för hot och våld rapporteras vidare.

I förra veckan avslöjade Sveriges Radio att Migrationsverket rapporterar allt färre incidenter om hot och våld till Arbetsmiljöverket samtidigt som antalet anmälda hot och vålds-situationer från personalen till arbetsgivaren ökar.

Nu agerar Arbetsmiljöverket på uppgifterna och kräver en förklaring av Migrationsverket.

– Vi kommer att ta kontakt med Migrationsverket så snart som möjligt, före jul i alla fall, och vi behandlar det som ett nationellt ärende, säger Thomas Blombäck, regionchef på Arbetsmiljöverket region Öst i Norrköping, där Migrationsverkets huvudkontor ligger.

Han kan i nuläget inte säga vad åtgärden resulterar i mer än att de ”ska titta vidare på det”.

– Exakt vad vi gör beror av genomgripande behovet är men vi kommer att titta närmare på det. Enligt medieuppgifterna verkar det som det finns ärenden som bör gå vidare till oss och inte gör det. Därför tar vi kontakt med Migrationsverket för att fråga vad som hänt.

Thomas Blombäck tycker att det är bra att den stora differensen i antalet anmälningar om hot och våld som personalen på Migrationsverket gör internt och de incidenter som rapporterats vidare av cheferna till Arbetsmiljöverket uppmärksammats i medierna.

– Att antalet incidentrapporter ökar är i sig positivt, det tyder på en hög medvetenhet hos personalen. Incidentrapportering är en viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Alla arbetsgivare är skyldiga att anmäla allvarliga tillbud och olyckor till oss. Om det inte görs är det allvarligt, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anställd (ej verifierad) mån, 10/31/2016 - 15:15
Intressant. Men tror att det på myndigheten är så att chefer är dåligt pålästa på vad lagen säger. Sedan är lagen så skriven att det kan vara svårdefinierat vad som egentligen bör anmälas, men tror att det finns ett större antal som borde anmälts som inte gjort detta. Intressant är dock om AV kommer gå igenom rapporterade incidenter med hot och våld och se om de i sig innehåller fler som borde anmälts.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA