Rolf Boström och Sven-Eric Blom på Landsarkivet i Härnösand har båda haft nytta av att praktisera på en annan arbetsplats inom myndigheten.
Bild: Håkan Nordlöf
Rolf Boström och Sven-Eric Blom på Landsarkivet i Härnösand har båda haft nytta av att praktisera på en annan arbetsplats inom myndigheten.

Arbetsplatsbytet höjer kompetensen

PÅ JOBBET: RIKSARKIVET2015-01-20

På Riksarkivet har medarbetar­na möjlighet att göra internpraktik och byta arbetsplats under en vecka. Det är ett sätt att utbyta erfarenheter och samtidigt minska »vi och dom-känslan« inom myndigheten.

Riksarkivet finns på flera platser i landet och är sedan några år tillbaka en samlad myndighet dit bland annat landets landsarkiv hör.

ST-medlemmen Rolf Boström är förste arkivassistent på Landsarkivet i Härnösand. Till vardags arbetar han med uppgifter som att svara på frågor, ta fram material och ta emot leveranser.

Men under en vecka i höstas bytte han arbetsplats till Landsarkivet i Visby. Där arbetade han med Dan Pettersson, en erfaren fotograf.

– Sedan förra året är jag även fotograf en dag i veckan, så jag ville lära mig mer, säger Rolf Boström.

Han är mycket nöjd med veckan.

– Det har varit värdefullt att få ta del av Dan Petterssons kunskap och erfarenheter, inte minst kring reprofotografering. Vi har bland annat fotograferat ett gammalt adelsbrev.

Rolf Boström tycker också att det har varit roligt att träffa nya kolleger.

– Jag kände mig väldigt välkommen i Visby. En fördel är att när man väl har etablerat en kontakt är det mycket lätta­re att sedan ringa upp om man behöver hjälp.

Även hans arbetskamrat, ST-medlemmen Sven-Eric Blom, har varit ute på internpraktik. Han är förste bokbindare och arbetar med att konservera, vårda och bevara allt från inbundna böcker till kartor och enstaka dokument.

– Det har varit väldigt positivt, ett bra tillfälle att träffa kolleger och se hur de har det i vardagen, säger han om sin praktikvecka vid Landsarkivet i Lund.

Sven-Eric Blom hoppas att många tar chansen att göra internpraktik. Han tycker att veckan bjöd på både kompetensutveckling och en ökad känsla av samhörighet.

– Man får i gång en dialog och för mig var det givande att kunna diskutera just bokbindares vardagsproblem. Jag kunde lära mig av dem och de kunde nog lära sig något av mig.

ST har varit initiativtagare och pådrivande för att få i gång internpraktik på myndigheten. Sedan förra året finns en policy kring hur man går tillväga om man är intresserad.

Anna Forslund, ordförande för ST inom Riksarkivet, säger att ett syfte är att skapa mer samhörighet och få bort »vi och dom-känslan«.

– Från att ha varit flera olika landsarkiv blev vi en myndighet 2010. Så vi såg behovet av att knyta kontakter rent mänskligt och också att få förståelse och utbyta erfarenheter kring varand­ras sätt att jobba.

Satsningen på internpraktik bekostas av partsgemensamma medel. Medarbetaren får resa och hotell betalt och traktamente.

Även arbetsgivaren är nöjd med upplägget.

– Det är bara fantasin som sätter gränser, säger personalchefen Lena Fröidstedt.

Att tänka på vid intern praktik

  • Ta fram en policy så att förutsättningarna blir rättvisa för alla anställda.
  • Låt praktikanterna dela med sig av sina erfarenheter, till exempel på intranätet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA