Civilminister Ardalan Shekarabi.
Bild: Malin Hansson
Civilminister Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi vill minska kontrollen

STATSFÖRVALTNING2016-05-26

Någonstans har kontrollsamhället gått för långt och det får alldeles perversa effekter med alla återrapporteringskrav. Det sade civilminister Ardalan Shekarabi när han på torsdagen besökte STs kongress.

När Ardalan Shekarabi klev upp på scenen på STs kongress förklarade han att det nu är tid att skapa en innovationskultur i den offentliga sektorn.

– Och den ska utgå från medarbetarnas kunskap och erfarenheter, fortsatte han och möttes av stora applåder.

Han förklarade att statsförvaltningen under lång tid har haft alldeles för mycket fokus på kontroll och övervakning.

– Det är inget fel på att ha jämförelser och uppföljningar. Men kontrollsamhället har gått för långt och alla återrapporteringskrav stjäl tid från myndigheternas kärnverksamheter.

Samtidigt bad Ardalan Shekarabi STs medlemmar om tålamod, för förändringsarbetet kan ta tid – och vägen mot mindre kontroll och mer tillit kan vara svår.

– Det här handlar inte om att förändra regler och lagstiftning, utan om att förändra kulturen i den offentliga sektorn.

Också i en annan fråga vädjade han till STs medlemmar om hjälp: det handlade om arbetet mot så kallad social dumpning vid offentliga upphandlingar. Före sommaren kommer regeringen att lägga fram ett lagförslag som ska göra det obligatoriskt att ställa krav i nivå med svenska kollektivavtal vid upphandling. Ardalan Shekarabi menar att problemet med social dumpning är allra störst inom offentliga verksamheter.

– De som kör taxi ser detta, de som städar ser detta, de som jobbar med PR och kommunikation ser detta. Det sjuka är att det är det offentliga som driver den är sociala dumpningen! Den privata sektorn är bättre, den är mer hållbar. Det här kan vi inte tillåta.

Men han viftade bort applåderna.

– Det här ska inte ge några applåder, för det handlar om självklarheter. Våra skattepengar ska inte orsaka social dumpning.

Men det var inte alla delar av civilministerns tal som gav lika stort gensvar. Mer tyst var det när han med orden ”Centraliseringsvågen som pågått inom svenska staten måste få ett stopp” förklarade att han gärna vill omlokalisera svenska myndigheter.

STs ordförande Britta Lejon påpekade att hon inte tycker att omlokalisering alltid är det bästa sättet för att få hela Sverige att leva. Men Ardalan Shekarabi stod på sig:

– Det finns en logik som utgår från att effektivisering betyder centralisering. Den logiken har rått i svensk förvaltning: ska du effektivisera ska du centralisera, och helst till Stockholm. Men det gör att statens närvaro minskar, människors tilltro till staten minskar, avståndet mellan medborgarna och staten ökar och det hotar statens legitimitet på sikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA