Asbest stänger Riksarkivet i Marieberg

RIKSARKIVET2016-02-19

Under den pågående ombyggnaden av Riksarkivets lokaler i Marieberg har asbest hittats i ventilationssystemet. Lokalerna har därför stängts helt för personalen tills vidare.

Riksarkivets lokaler i Marieberg har varit delvis stängda sedan i höstas. I september inleddes en omfattande ombyggnation med stambyte och byte av ventilationen. Alla publika funktioner i fastigheten har varit stängda sedan ombyggnationen inleddes.

Nu har asbest upptäckts i ventilationen, vilket gjort att riksarkivarien beslutat att inte heller personalen får tillträde till huset. Tills vidare har verksamheten stoppas helt. På myndighetens hemsida meddelas att de tillfälliga transporterna vid förfrågningar av Riksarkivets handlingar till Krigsarkivets lokaler tidigast kan återupptas på tisdag i nästa vecka.

Asbest är mycket hälsovådligt vid inandning och får bara hanteras efter särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Asbest kan bland annat orsaka asbetos och lungcancer.

”Det har givetvis funnits en oro hos personalen och den har vi tagit på allvar. Därför har vi valt att skicka hem alla och stänga arbetsplatsen tillfälligt”, säger Karin Åström Iko, Riksarkivets divisionschef i Marieberg, till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA