Åtta lotsar förlorade sitt avtal

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-10-28

Arbetsförmedlingen har hittills i år upphävt samarbetet med åtta etableringslotsföretag. Att någon klagar på lotsen räcker dock inte för att myndigheten ska avbryta samarbetet, rapporterar SVT.

Arbetsförmedlingen har avtal med 255 företag som erbjuder etableringslotsar till nyanlända. Enligt den senaste statistiken använder 24 000 personer lotsarna. Företagen ska leva upp till en rad krav, annars kan Arbetsförmedlingen upphäva samarbetet.

Arbetsförmedlingen har fått in 247 klagomål på olika etableringslotsar från nyanlända under årets första åtta månader, men ett klagomål är inte tillräckligt för att myndigheten ska upphäva avtalet.

Att avtal avbryts är ovanligt, rapporterar SVT. Det har bara skett vid åtta tillfällen hittills i år.

Av de åtta fallen beror tre på att företagen redan har avslutat sin verksamhet utan att Arbetsförmedlingen känt till det. I ett fall har etableringslotsföretaget varit onåbart.

Ett företag förlorade sitt samarbete med Arbetsförmedlingen på grund av skatteskulder. I de sista tre fallen har myndigheten gjort bedömningen att företagen antingen saknat rätt kompetens eller fullgoda lokaler eller att man ljugit om sin verksamhet, rapporterar SVT.

Arbetsförmedlingen har nyligen inlett en översyn av etableringslotsarnas verksamhet. Regeringen vill utveckla arbetet med nyanländas etablering, skriver den i budgetpropositionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA