Avskrivning av studielån avskaffas

STUDIEMEDEL2014-08-19

Den nuvarande möjligheten att få sina återstående studielån avskrivna vid 67 års ålder ska tas bort. Det är innebörden av en departementsskrivelse som nu är ute på remiss.

Enda möjligheten att bli av med sina gamla studielån blir i framtiden att betala eller avgå med döden. Redan i budgetpropositionen föreslog regeringen att åldersavskrivningen av studiemedel ska avskaffas för lån tagna efter 1 januari 2015. Tidigare har lånen skrivits av automatiskt för den som fyllt 67 år. Nu förtydligas förslaget i en departementsskrivelse från utbildningsdepartementet.

”Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv. För att välfärden ska finansieras på sikt krävs det också att fler arbetar längre. Det är då även rimligt att de som börjar studera framöver får betala av sina studielån högre upp i åldrarna”, skriver departementet.

Sedan 1 juli i år har också åldersgränsen för att beviljas studiemedel höjts till 56 år.

Övriga regler för studiemedel föreslås inte förändras. Det innebär att lånen ska betalas tillbaka på 25 år. Huvudregeln är att skulden ska vara betald senast när man fyller 60 år. Årsbeloppet kan sättas ned för den som har låg inkomst till fem procent av årsinkomsten för den som ännu inte fyllt 50 år. Efter 50 ska minst sju procent av årsinkomsten betalas in.

Trots grundprincipen att lånen ska betalas skriver Centrala studiestödsnämnden, CSN, av fordringar som inte betalats. För 2014 räknar myndigheten med att detta kostar drygt en miljard kronor. Om rätten att få sin skuld avskriven vid 67 års ålder tas bort kommer kostnaden av minska. I departementsskrivelsen räknar regeringen med en besparing på 350 miljoner kronor per år i dagens penningvärde, när ändringen slagit igenom fullt ut.

Förslaget kan få konsekvenser tidigast om drygt tio år, eftersom det bara berör studielån för studier efter 1 januari för den som högst fyllt 56 år. Den stora förändringen kommer att inträffa först om 40 år, då dagens unga studenter börjar nå 67 års ålder. Konsekvenserna blir störst för de låntagare som då får en lägre ålderspension i relation till sin tidigare inkomst från förvärvsarbete.

En sista möjlighet att skriva av studieskulden av synnerliga skäl kommer att finnas kvar. Enligt dagens regler kan det vara aktuellt om låntagaren under studietiden fått en skada som hindrat att utbildningen fullföljs eller om betalningsförmågan är varaktigt nedsatt på grund av sjukdom eller handikapp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA