Avtal minskar deltid på Veolia

KOMMUNIKATIONER2014-06-27

ST på Veolia har slutit ett principavtal med arbetsgivaren om att gemensamt arbeta fram scheman som innebär färre deltider och timanställningar. ”Vi är jättenöjda”, säger Mikael Yang, ST-ordförande på Veolia.

Veolia varslade i mars om uppsägning av 250 anställda på Öresundståg. Tanken var att omkring 160 skulle återanställas, men på deltid. Orsaken var att Veolia ansåg att avtalet omöjliggjorde ett fullt utnyttjande av heltidsanställda.

Omstöpningen av heltidstjänster drogs efter förhandlingar ned till 53. Och nu har ST och Veolia kommit överens om att arbeta för effektiviseringar i schemaläggningen som kommer att minska antalet deltider och timanställningar ytterligare. Hur mycket färre det blir kan dock STs Mikael Yang ännu inte säga. Först ska arbetsgivaren informera de andra facken om överenskommelsen.

– Men det är långt under 53, och vi är jättenöjda, säger Mikael Yang.

Enligt principavtalet ska parterna arbeta för en effektivitet på 98 procent i schemaläggningen. Det kan leda till att facket går med på schemaläggning som gör avsteg från kollektivavtalet, exempelvis att man arbetar på kvällen före en fridag. Samtidigt har ST fått in skrivningar om att schemaläggningen ska ta hänsyn till arbetsmiljön.

Mikael Yang understryker att effektiviseringarna inte uttrycks som ”ska” i avtalet, vilket det gör i Sekos avtal. Seko fick efter sin strejk ett avtal som innebär att arbetstiden ska schemaläggas med en effektivitet på 96-98 procent.

– Nu har vi fått ned deltiderna utan att binda upp oss kring ett effektiviseringskrav, utan i stället ska vi samarbeta kring bra scheman där vi kan ta till vara på arbetsmiljön.

Arbetet med nya scheman ska genomföras under hösten och nya scheman ska gälla från nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lennart Nilsson (ej verifierad) fre, 07/11/2014 - 15:46
Inte särskilt troligt att detta avtal träffats om inte Seko samtidigt strejkat, vilket ST aldrig kan tänka sig.
Inlagt av V M Hansen (ej verifierad) lör, 07/12/2014 - 12:21
Pinsamt ST! Hade det inte varit för SEKO hade aldrig det här gått genom...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA