Annons:
Från 1 april nästa år ska staten övergå till elektronisk fakturering vid offentlig upphandling, föreslår regeringen.Bild:Mostphotos
E-förvaltning
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Bara e-fakturor efter 1 april nästa år

Från 1 april nästa år ska det bli elektroniska fakturor som gäller för den som gör affärer med staten, föreslår regeringen. Enligt regeringen kommer övergången till e-fakturor att spara samhället miljardbelopp.

Upphandlande myndigheter och enheter ska från 1 april 2019 få alla fakturor i en elektronisk form som överensstämmer med den europeiska standarden, om inte någon annan standard speciellt avtalats. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

”Det finns stora samhällsekonomiska och miljömässiga nyttor i att övergå till elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. De ekonomiska besparingarna för samhället uppskattas till närmare 1,4 miljarder kronor under en sjuårsperiod”, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att Sverige genomför EUs direktiv om elektroniska fakturor vid offentlig upphandling. Kravet på e-fakturor föreslås gälla alla offentliga upphandlingar som har påbörjats efter att lagen har trätt i kraft. Regeringen kommer att ge någon myndighet i uppdrag att ge stöd i form av bland annat informations- och utbildningsinsatser till såväl upphandlande myndigheter och enheter som leverantörer till den offentliga sektorn.

Bli den första att tycka till!