När ST-medlemmen Eva Sandström kommer till körrepetitionerna lämnar hon bekymren bakom sig. Körledarna lyfter medlemmarna och ger uppmuntran, kärlek och mental träning, säger hon. Foto: Martina Holmberg.
När ST-medlemmen Eva Sandström kommer till körrepetitionerna lämnar hon bekymren bakom sig. Körledarna lyfter medlemmarna och ger uppmuntran, kärlek och mental träning, säger hon. Foto: Martina Holmberg.

Bäst i världen på barbershop

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-10-28

ST-medlemmen Eva Sandström är registrator på Pensions­myndigheten. Men hon är också regerande världsmästare i
barbershop. Hennes kör tog hem titeln i Honolulu på Hawaii förra året. I november är det dags för uppträdande på
Carnegie Hall i New York.

Hur kommer det sig att du håller på med barbershop?
– Jag har alltid tyckt om att sjunga i stämmor och dessutom älskar jag att dansa. Barbershop är en bra kombination. Det är sång, dans, show och paljetter i ett paket med glittriga snören. Jag har varit med i kören, Rönninge Show Chorus, i nästan sju år och det är en sådan positiv stämning. När jag kommer till repetitionerna i Rönninge på tisdagarna lämnar jag bekymren bakom mig och fokuserar på nuet. Vi är ungefär 140 personer i kören. Vi är som en enda stor familj.

Vad är det som gör Rönninge Show Chorus så framgångsrik?
– Vi har väldigt bra körledare som leder med både uppmuntran, kärlek och mental träning. Alla medlemmar kommer in på olika nivåer och körledarna lyfter oss där vi står. Sedan sticker vi också ut mycket visuellt när vi uppträder. Vi har till exempel gjort ett klassiskt Broadwaynummer av Frank Sinatras New York, New Yorkmed hattar och handskar. Och vi har gjort ett coolt nummer av Elvis Presleys låt A little less conversation, med Elvis-glajjor och feta kragar.

Hur tävlar man i barbershop?
– Under tävlingen är det en domare som lyssnar och gör bedömningar. Domaren ger poäng i olika kategorier, som musik, uttryck eller artistförmåga. Det finns olika kriterier man ska uppfylla inom varje kategori. När det gäller själva sången så handlar barber­shop om att få till så många övertoner som möjligt. Övertonerna skapas när flera röster sammanstrålar med optimal finess. Då upplever publiken att det blir ett fylligare ljud. För att komma till VM måste man först vinna det nordiska mästerskapet. När man kommit vidare är det cirka femtio körer som tävlar om guldet. Av dessa går tio vidare till final.

Hur känns det att få uppträda på Carnegie Hall?
– Det känns fantastiskt kul. Tänk att jag ska få gå in på den anrika scenen! Det händer bara en gång i livet.
 

Titta och lyssna på Rönninge Show Chorus upp­trädande vid VM-finalen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA