Bild: Janetta Nyberg

Bättre arbetsplats med mera skratt

PÅ JOBBET: SKRATT2014-10-28

Att skratta på jobbet är inte bara trevligt. Det skapar samvaro, ger större arbetsglädje och bidrar till bättre hälsa. Träna skrattmusklerna och hitta den roliga genvägen till en bättre arbetsplats.

Av:  Therese Säfström

Det finns många studier som pekar på de positiva effekterna av att skratta. Det tydligaste som händer i kroppen är att muskelspänningen kraftigt minskar. Det säger Görel Kristina Näslund, medicine doktor och psykolog.

– Skrattet får oss att stressa av, och det för också med sig positiva effekter på till exempel hjärtat.

I kroppen frigörs även adrenalin som gör oss alerta. Och blodgenom­strömningen ökar, det är det som märks när vi får röda kinder, förklarar Görel Kristina Näslund.

– När vi har skrattat ordentligt så hjärnan får tillströmmande blod, då tänker vi både bredare och klarare, säger
hon.

En annan effekt som hon nämner är att vi får bättre distans till problem.

Lena Dur Högnelid, som är legitimerad psykolog, arbetar med att förbättra skrattklimatet på arbetsplatser. Hon talar om skrattglädje som ett av våra grundläggande behov.

– Saknas skrattet kan vi inte uppnå full arbetsglädje, vi kan inte heller prestera maximalt på jobbet, säger hon.

Att le och vara allmänt glad ger också goda effekter. Men enligt Lena Dur Högnelid har leendet inte samma funktion som skrattet.

– Det är två helt olika beteenden med olika positiva effekter. Det är som att gå och springa, vi behöver båda två.

På en arbetsplats spelar de sociala effek­terna av skratt stor roll. Enligt Lena Dur Högnelid skapar skratt en känsla av samhörighet, kommunikationen förbättras och riskerna för missförstånd och konflikter minskar.

– Att skratta tillsammans trollar inte bort problem, men gör oss bättre rustade att lösa dem. Bland annat för att vi samarbetar bättre.

Vanan att skratta går att utveckla, både hos individer och hos grupper. En bra idé är att prata gemensamt om hur man ska skapa mer glädje på jobbet, för enligt Lena Dur Högnelid har gruppen ofta själv många bra förslag.

Något som är säkert är att övning ger färdighet. Lena Dur Högnelid säger att man kan öka sin egen skrattförmåga genom att aktivt utsätta sig för situationer som brukar leda till skratt, bli uppmärksam på vad som utlöser ens eget skratt – och försöka hitta nya sätt att starta sitt skrattande.

– Personer med hög skrattfaktor smittar av sig på andra och det goda humöret sprids. I nästa led också till externa kontakter som leverantörer, kunder eller patienter.

Tvärtemot vad man skulle kunna tro är humorn inget säkert kort för större skrattglädje. Humor uppfattas ofta väldigt olika – någon kanske inte tycker att skämtet var roligt, någon annan ler bara. Riktigt fel blir det om ingen skrattar.

– Men lek är en säkrare ingång, om det görs på ett sätt som funkar för gruppen.

Lena Dur Högnelid kan garantera att om punkt tre på en dagordning är en rörelse­lek eller någon annan säker ingång till gemensamt skratt, så är stämningen i rummet mycket mer positiv när man kommer till mötespunkt fyra.

Om en kollega sällan skrattar med den övriga gruppen kan det finnas olika anledningar. Alla har inte samma önskan att skratta, konstaterar Lena Dur Högnelid. Men det är stor skillnad mellan att inte vilja delta i skratt, och att inte känna sig välkommen eller trygg nog att delta.

– Med tanke på den gemenskap som skapas genom skratt är det väldigt viktigt att bjuda in alla att vara med, säger hon.

Målet med ett skrattglädjearbete på arbetsplatsen är inte att skratta hela tiden, utan att hitta vad som är optimalt för gruppen. Lena Dur Högnelid jämför med behovet av mat och sömn: för lite är inte bra, men heller inte för mycket.

Ett lyckat arbete mot ett bättre skrattklimat görs bäst steg för steg, är Lena Dur Högnelids erfarenhet. Avgörande är gruppens egna önskningar och mål. Hon säger att det kan ta lite tid att bygga upp en glädjefylld stämning, men att ingen arbetsplats är hopplös.

– Arbetstagare på en stel arbetsplats är inte annorlunda än andra människor, det gäller bara att trycka på rätt knappar så får man i gång skrattet – om man vill.

4 råd för en gladare arbetsplats

  • Ta skrattglädjearbetet på allvar. Öka kunskapen om vikten av att skratta. Prata om skrattklimatet i gruppen.
  • Ge utrymme för humor, lek och andra skrattstartare. Uppmuntra glädjespridarna.
  • Lär dig hur du kan träna din egen skrattförmåga. Bli uppmärksam på vad som triggar i gång just dina skratt.
  • Träffa kollegerna i avslappnad miljö och lugna situationer: i pauser, på afterwork, på fest.
Inlagt av Kent Strömvall… (ej verifierad) tors, 10/30/2014 - 09:30
Ni beskriver ju exakt hur det är på min arbetsplats i vår arbetsgrupp! Kul att vi ligger i framkant även på detta område.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA