Bättre boränta i Sacoförbundens avtal

MEDLEMSFÖRMÅNER2016-04-25

En ny medlemsförmån ger medlemmar i Sacoförbunden möjlighet att låna betydligt billigare än vad medlemmarna i ST och andra TCO-förbund kan göra. TCOs kanslichef Torbjörn Bredin hoppas att TCO-förbundens medlemmar ska få lika bra villkor – i höst.

Nyligen lanserades ett samarbete mellan Saco och Danske Bank som ger Sacoförbundens 650 000 medlemmar möjlighet till bolån med räntor från 1,29 procent. De kan också låna till båt och bil eller ta privatlån utan säkerhet upp till 300 000 kronor – men då med en högre ränta.

Kunderna grupperas i fyra nivåer utifrån hur mycket lån och placeringar de har i banken. Den lägsta räntenivån gäller de kunder som har ett lånebelopp eller sparkapital på minst 750 000 kronor, och är betydligt lägre än den som erbjuds i de avtal TCO har med de konkurrerande bankerna SEB och Nordea. Däremot får medlemmar med lån och sparande under 100 000 kronor något sämre boränta än TCO-förbundens medlemmar.

– Vi för samtal om samma villkor som Saco med Danske Bank, säger TCOs kanslichef Torbjörn Bredin. Skälet till att vi avvaktar är att vi först vill se att Danske Bank har kapacitet att ge service även till TCO-förbundens 1,3 miljoner medlemmar.

Redan 2012 förde TCO förhandlingar med Danske Bank och SEB. Danske Bank konstaterade då att de inte var dimensionerade för att klara TCOs volymer. TCO slöt avtal med SEB och senare även med Nordea.

Nu vill Torbjörn Bredin ge TCO-medlemmarna möjlighet till avtal med Danske Bank så snart som möjligt:

– Danske Bank vill veta att det funkar och vi måste ha garantier för att de riggat organisationen rätt, säger Torbjörn Bredin. Mitt önskemål är att vi får ett avtal om samma villkor under hösten.

Bolåneräntor 25 april

  • Bästa bolåneränta, 3 månader:

Saco/Danske Bank           1,29 %

TCO/SEB                           1,65 %

TCO/Nordea                       1,67 %

  • Bästa lån 3 år bunden ränta:

Saco/Danske Bank             1,45 %

TCO/SEB                             1,65 %

TCO/Nordea                       1,69%

  • För ett bolån på tre miljoner kronor med rörlig ränta blir årskostnaden före ränteavdrag:

Saco/Danske Bank           38 700 kr

TCO/SEB                           49 500 kr

TCO/Nordea                       50 100 kr

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA