Bättre samverkan kring nyanlända

INTEGRATION2015-03-17

Migrationsverket har tagit initiativ till djupare samarbete med åtta andra myndigheter för att underlätta för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

Nio myndigheter har gemensamt ställt sig bakom en avsiktsförklaring om ökad samverkan inom migrations- och integrationsområdet. Initiativet kommer från Migrationsverket och syftar till en snabbare process för att underlätta nyanländas etablering i Sverige.

”Migrationsverket möter människor precis när de kommit till Sverige, men efter att uppehållstillstånd beviljas är det andra myndigheter och samhällsaktörer som tar över. Alla myndigheter bakom avsiktsförklaringen har en viktig del i den nyanländas etableringsprocess, och om vi samverkar bättre kan vi göra det lättare för individen och samtidigt skapa samhällsnytta”, säger generaldirektör Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

De nio myndigheter som står bakom avsiktsförklaringen är Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Polisen, Skatteverket, Skolverket och Statens institutionsstyrelse. I avsiktsförklaringen nämns bland annat samverkan som främjar tillgänglighet och service, kvalitetsarbete, elektroniskt informationsutbyte och annat utnyttjande av modern teknik, effektivisering av administration, lärande och utbyte av erfarenhet och andra aktiviteter.

”På sikt kan samverkan handla om att vi myndigheter blir bättre på att utbyta information elektroniskt, att vi effektiviserar vår hantering av individers ärenden och att vi lär av varandra och utbyter erfarenheter. Målet är att utveckla vårt arbete och tillsammans skapa betydande förbättringar ur ett helhetsperspektiv”, säger Anders Danielsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA