Belgien redo att godkänna Ceta

EU2016-10-28

Den regionala regeringen i belgiska Vallonien har i en uppgörelse med den nationella regeringen gått med på att godkänna EUs handelsavtal med Kanada. Men först ska uppgörelsen godkännas av regionparlamentet.

Frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada skulle formellt ha undertecknats i samband med ett toppmöte i Bryssel mellan EU och Kanada igår, torsdag. Men trots att alla EUs 28 medlemsländer formellt då stod bakom avtalet, tvingades parterna ställa in de planerade högtidliga ceremonierna, därför att regionparlamentet i Vallonien blockerade Belgiens undertecknande.

Under torsdagen nådde den belgiska regeringen en uppgörelse med regionregeringen i Vallonien, som så långt sagt nej till Ceta. Vallonerna blidkades enligt Europaportalen av löften om att belgiska myndigheter regelbundet ska utvärdera de socioekonomiska och miljömässiga effekterna av avtalet, att Belgien kommer att begära ett besked från EU-domstolen om att avtalets investeringsklausul, ICS, är förenlig med EU-rätten och att det garanteras att Ceta inte kommer att innebära att genmodifierade produkter, GMO, importeras till EU.

Men innan EU och Kanada kan skriva in ett nytt datum för högtidligt undertecknande av avtalet ska också regionparlamentet i Vallonien godkänna uppgörelsen. Innan dess är ministerrådets ordförande Donald Tusks optimism av det återhållsamma slaget:

”Jag är glad över de goda nyheterna från premiärminister Charles Michel. Först när alla förfaranden är på plats så att EU kan underteckna Ceta kommer jag att kontakta premiärminister Justin Trudeau”, twittrade Donald Tusk på torsdagen, skriver Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Frihandel
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA