Bötfällda myndigheter ändrar rutiner

UPPHANDLING2015-08-28

Nio av tio myndigheter som döms till böter för felaktiga upphandlingar tar lärdom och ändrar sina rutiner. Det framgår av en kartläggning som Konkurrensverket gjort.

Sedan 2010 har Konkurrensverket haft möjlighet att dra myndigheter som inte följer upphandlingsreglerna inför domstol och kräva ut upphandlingsskadeavgift. Nu har Konkurrensverket gjort en uppföljning efter fem år med den nya lagstiftningen.

Enligt rapporten har Konkurrensverket i sammanlagt 92 fall gått till domstol och krävt att myndigheter ska bötfällas för felaktiga upphandlingar. 65 av fallen har domstolarna avgjort och domarna vunnit laga kraft. Tre gånger av fyra har domstolarna helt eller delvis gått på Konkurrensverkets linje och dömt ut upphandlingsskadeavgift. Totalt har domstolarna dömt myndigheterna att betala nästan 24 miljoner kronor i böter för de felaktiga upphandlingarna.

Konkurrensverkets uppföljning visar också att nio av tio av de myndigheter som har dömts till böter ändrat sina rutiner efter domen. Många förändringar har enligt Konkurrensverket helt eller delvis genomförts som en direkt följd av att myndigheten tvingats betala avgiften. Konkurrensverkets slutsats är att myndigheterna behöver mer information om upphandlingsreglernas innebörd och bättre stöd i arbetet med att åstadkomma bra upphandlingsrutiner.

”Att sprida kunskap om goda exempel, och hur vi och domstolar ser på överträdelser av reglerna, bidrar till effektivare upphandlingar. Hög kvalitet och hushållning med våra skattepengar ska stå i centrum”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA