Susanne Crona, tillförordnad personalchef, och Ewa Nilsson, brevbärare i region Jönköping, är överens om att lyckosamt arbetsmiljöarbete handlar om flera konkreta åtgärder på olika områden under en lång tid.
Bild: Lars Andersson
Susanne Crona, tillförordnad personalchef, och Ewa Nilsson, brevbärare i region Jönköping, är överens om att lyckosamt arbetsmiljöarbete handlar om flera konkreta åtgärder på olika områden under en lång tid.

Bred koll på arbetsmiljön

PÅ JOBBET: POSTEN2014-01-21

Arbetsmiljöenkäten används i förbättringsarbetet, skyddsombud finns på i stort sett varje arbetsplats och åtgärderna är många. På Posten i region Jönköping angrips arbetsmiljö­frågorna från många olika håll.

Region Jönköping har precis fått Postens arbetsmiljöpris för andra året i rad. I arbetsmiljöenkäten uppger närmare 80 procent av de anställda att de är nöjda med sin arbetsmiljö, vilket är en ökning med 4,1 procentenheter sedan 2011.

– Jag tycker att arbetsmiljöfrågorna tar mer plats i dag än tidigare, säger Ewa Nilsson, brevbärare.

Hon säger att det märks att arbetsmiljöenkäten används för att förbättra arbetsmiljön och att det har blivit större fokus på de handlingsplaner som tas fram.

– De flesta känner bättre till vad vi har bestämt och vi försöker också fördela ansvaret för olika frågor så att engagemanget sprids.

att dela ut post är ett fysiskt arbete där personalen lätt får förslitningsskador. På senare år har dock medvetenheten om hur viktigt det är att ta hand om sin kropp blivit större, berättar Ewa Nilsson. Där har arbets­variation, hälso­inspiratörer och fysiska hjälpmedel som speciella brevbärarvästar hjälpt till.

– På brevterminalen stänger de ned alla maskiner och har pausgympa. På liknande sätt kan man faktiskt tänka oavsett var man jobbar, säger hon.

Region Jönköping har också Sverige­rekordet i andelen postboxar i fler­familjs­fastigheter – alltså boxar vid ingången – som gör att brevbärarna slipper springa i trappor.

Det är Tony Åhman, ordförande för ST inom Posten i region Jönköping, särskilt nöjd med.

Han framhåller hur viktigt det är med en systematisk genomgång av den fysiska arbetsmiljön på varje arbets­plats. Det finns anställda på Posten som inte arbetar med att dela ut post utan behöver andra åtgärder än brevbärarna.

– Det är också viktigt att skydds­organisationen fungerar, att det finns ett skyddsombud på varje arbetsplats som arbetar både förebyggande och med att fånga upp problem.

Stress är dock ett förbättrings­område i regionen. Susanne Crona, tillförordnad personalchef, säger att de arbetar med chefer och ledare för att ge dem verktyg att hantera sina egna och sina medarbetares upplevelse av stress.

– De arbetsplatser där vi har varit har alla visat ett bättre resultat i årets mätning jämfört med föregående års utfall när det gäller stress.

Sex tips för en bättre arbetsmiljö

  • Låt inte arbetsmiljöenkäten bli en dammsamlare – använd den.
  • Arbeta både förebyggande och med åtgärder för befintliga problem, såväl fysiska som psykosociala.
  • Försök engagera så många anställda som möjligt i arbets­miljöarbetet.
  • Utbilda hälsoinspiratörer och ergonomihandledare.
  • Försök att hitta varierade arbetsuppgifter för varje medarbetare.
  • Schemalägg pauser, gärna med pausgympa.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA