Brist på IT-forensiker försenar utredningar

POLISEN2015-11-24

Det är brist på IT-forensiker vid Polismyndigheten, vilket leder till att utredare får vänta på bevismaterial från datorer och mobiler. Nu varnar barnutredare för att vissa sexualbrottsmål mot barn kan preskriberas, rapporterar Sveriges Radio.

Att utreda sexualbrott mot barn tar tid. Det kan vara mängder med foton och filmer som ska gås igenom. Redan förra året varnade utredarna vid Citypolisens barngrupp för att myndighetens IT-forensiker är överbelastade, samtidigt som datorer och mobiler spelar en allt viktigare roll i brottsutredningarna. 

”Resurser på IT-sidan, att tömma datorer, är oerhört dålig som det är just nu. Det är långa väntetider”, säger Ulrika Hammarin, utredare vid Citypolisen i Stockholm, till Sveriges Radio.

Majoriteten av dem som arbetar som IT-forensiker i Stockholms län är civilanställda. Ulrika Hammarin säger att de som arbetar som IT-forensiker jobbar oerhört bra men att resurserna inte har ökat i samma takt som ärendena. Data i datorer och mobiler blir allt mer viktigt som bevismaterial. Allt fler brott begås också via nätet.

Generellt sett prioriteras ärenden med häktade personer och högt straffvärde. Men i många fall med sexualbrott mot barn finns ännu ingen häktad och för vissa brott kan straffvärdet vara lågt, även om det är ett allvarligt brott för barnet.

Ulrika Hammarin understryker att det kan vara mycket viktigt att stoppa gärningspersonerna:

”Det här kan få oerhörda konsekvenser, titta på ärendet i Kumla med 13-åriga flickan som tog livet av sig”, säger hon till Sveriges Radio

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA