Bristande IT-samverkan kostar pengar

IT2014-09-24

Kommuner, landsting och myndigheter har olika IT-system och brist på samverkan kostar tid och pengar. Dessutom glöms ofta miljön bort. Det hävdar forskaren Hannu Larsson i en avhandling.

Hannu Larsson disputerar med en doktorsavhandling i informatik vid Örebro universitet. Målet är enligt ett pressmeddelande att bidra till att offentlig sektor ska bli mer hållbar med hjälp av IT och inte krångla till det i onödan för människor:

”Målet har varit att ta fram ett ramverk som kan göra det möjligt att hitta en balans mellan en billigare, effektivare och miljövänlig offentlig verksamhet”, säger Hannu Larsson.

Hans syfte har varit att förstå svårigheterna med planering och användning av IT i offentlig verksamhet och därför har han tagit fram ett ramverk för att belysa olika delar av dessa svårigheter. Modellen ska tydliggöra vad som prioriteras och vad som väljs bort.

”Då kan man undvika att till exempel miljöfrågor hamnar i skymundan. Inom exempelvis sjukvården har man kommit en bit på väg men i stor utsträckning har varje kommun, landsting och myndighet sina egna IT-system som inte kan samverka med varandra. Bristen på samverkan gör att det blir dyrt och ineffektivt och dessutom belastar det miljön och gör det krångligt för medborgaren”, säger Hannu Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA