Brister hos AFs externa aktörer

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-08-24

Arbetsförmedlingen har konstaterat brister hos många av de externa aktörer som ska arbeta med stöd och matchning av arbetslösa. Nu hotas flera av dem av uppsagda avtal.

En stor granskning av närmare 150 företag som arbetar med stöd och matchning har lett till att Arbetsförmedlingen stoppat flera från att ta emot nya arbetssökande – och även brutit vissa avtal i förtid, rapporterar SVT.

De granskade företagen ska med hjälp av kvalificerad stödpersonal hjälpa de arbetssökande att komma närmare arbetsmarknaden genom samtal och aktiviteter, till exempel utbildning eller arbetsgivarkontakter. När kontrakt tecknades under våren uppfyllde de 148 externa aktörerna Arbetsförmedlingens krav på bland annat personaltäthet och kompetens. Men när myndigheten under våren och sommaren granskat om företagen faktiskt tillhandahåller en utbildad studie- och yrkesvägledare har det visat sig att nästan var tredje saknar sådan.

”Vi ville se om vi fått det vi betalat för”, säger Björn Elmqvist, chef för Arbetsförmedlingens avdelning för externa tjänster, till SVT.

42 av de 148 företagen har fått långa eller korta placeringsstopp, eftersom de inte i tid kunnat visa att de uppfyller kraven.

”Det kunde handla om allt från att man inte uppdaterat med ny personal till att någon saknade fullständig examen. I ett senare skede kan de bli föremål för att vi häver avtalen för dem” säger Björn Elmqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA